NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Saturday, January 8, 2011

NUFFNANG: Apa itu CPC, BE, ME dan Ad?

Salam kawan-kawan.



Ada blogger yang bertanya tentang nuffnang. Jadi Momoy terangkan apa yang Momoy faham. Korang sangat-sangat dialu-alukan untuk perbetulkan atau tambah apa-apa yang patut yer =)


Iklan Nuffnang ni boleh dibahagikan kepada 3 kategori iaitu

Campaign (CPC) | Buffered Earnings (BE) | Ad (Advertorials)




Campaign (CPC)

Bagi earning ni korang akan mendapat earning depends pada jumlah klik iklan oleh visitor korang. Macam mana earning CPC dikira? Korang boleh baca entry ni [NUFFNANG: Apa Itu Bonus CTR?]
**Note: CPC dan CTR adalah sama. CTR dalam Bahasa Melayu



Buffered Earnings (BE)

Selalunya Buffered Earning (BE) ni pihak Nuffnang akan beri pada blog yang maintain unique visitor (uv) nya 100 – 200++ sehari. Earning nih akan tamat selepas advertiser yang menyewa iklan di blog korang achieve unique visitor yang dikehendakinya.


Contohnya: Digi (Advertiser) menyewa iklan di blog korang untuk 20k uv view iklan tersebut. Maka selama iklan tersebut berlangsung, korang akan mendapat earning CTR jika ada uv yang klik iklan tersebut. 





Metered Earning (ME)

Selepas iklan Digi tu dah di view sebanyak 20k maka ia akan bertukar menjadi Metered Earning (ME). Selalu korang dengar ada blogger yang mengeluh kenapa BE mereka bertukar ME kan.


Pada Momoy ada baik dan tak baiknya. Baik sebab kita akan dapat BE baru. Yang buruknya pula, jika iklan tersebut tidak mencapai klik melebihi 0.2% dari keseluruhan BE korang (selepas masa iklan tersebut tamat), maka CPC korang akan burn bersama. Jelas?



Advertorials (Ad)

Dan pengiklanan terakhir Nuffnang ialah Advertorials (Ad). Earning yang ni selalunya otai-otai yang bertuah jer yang dapat. Advertiser yang berminat pada blog korang akan meng offer iklannya dengan cara memberi assignment.


Contoh: Digi (advertiser) berminat dengan blog korang. Ia akan memberi assignment pada korang untuk menulis entry khas berkaitan promosi iklan tersebut. Entry tu mungkin akan dibayar beratus ringgit. Dan mungkin juga ribu riban bagi satu entry. Dasyat ooo...


Sekarang adakah korang jelas dengan CPC, BE, ME dan Ad dari Nuffnang ni? 

Ban bagi blogger baru yang nak join pengiklanan dengan Nuffnang, korang boleh baca entry ni [Fungsi MENU di Nuffnang] dan mendaftar di [sini]. Kepada korang semua...


"Selamat Berblogging"




Banyak lagi mengenai blogging di .::: BLOG | BLOGGER | BLOGGING :::.



14 Comments
Comments

14 tukang comment:

GenGkey said...

info berguna..
tp smpai la ni masih kurang faham..:D

Miza Yusof said...

menarik. thanks for sharing :)

.::: Princess MOMOY :::. said...

@GenGkey
Adeh...tak faham lagi
tak faham katne yer
nanti Momoy terangkan

@Miza Yusof
sama-sama dear
thx for comment

NuSaNa NoSa 91 said...

woooo~ betol2 detail.. rajin la momoy nih.. tehehehee~ thanx yep~ ^_^

Boyz_ed said...

Wah,mayb aritu sya dpt buffered earning kot !!! coz tber2 jer dpt bnyk !!! hehehehe.kat pe mcm dh jdi lom ???

Aretikz said...

Oh, mcm tu Be.. ingatkan dia sewa sampai tarikh tertentu.. hehe..

SyedGraphiX said...

owhh.. mcam tu ehhh... baru sy tau.. thx ye!

ken said...

nice info :)

AMMAR YASIR said...

Terima kasih untuk info ni... jom join contest ni.

http://jomklikblog.blogspot.com/2011/01/teka-silang-kata-menangi-top-up-rm30.html

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ NuSaNa NoSa 91
sama-sama
tak detail mana dear banding ngan otai
momoy citer yang basic sahaja

@ Boyz_ed
dear yang itu campaign (CPC) bukan BE

@ Aretikz
ader jugak yang sewa macam tu . contohnya advertiser nak park iklan selama seminggu atau 2 minggu.

@ SyedGraphiX
yer. sama-sama dear
thx baca entry

@ken
sama-sama
thx for comment

@AMMAR YASIR
sama-sama. thx for comment
okies...momoy datang
bagi support

caliph shuriken said...

nice ^^

Putri_Aizat said...

tq for the info...baru lah tau..camtuh rupanya...

.::: Princess MOMOY :::. said...

@caliph shuriken
=)
thx sudi baca entry dear

@Putri_Aizat
sama-sama share apa yang kita tahu untuk kebaikan bersama
thx comment dear =)

Anonymous said...

Valuable info. Lucky me I found your site by accident, I bookmarked it.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!