NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Monday, January 3, 2011

NEGATIVE COMMENTS – Macam Mana Nak Handle ?

Korang pernah dapat negative comments? [Cerita Momoy Tentang NEGATIVE COMMENTS Ketika ber Blog] Apa yang korang buat? Entry kali ni Momoy akan bagi tips-tips untuk korang handle negative comments tersebut.



1.     Negative comments are good thing

Anggap negative comments yang diterima dengan positif. Consider negative comments tersebut. Adakah korang kena buat sesuatu atau layankan aje =) Momoy rasa blogger yang bijak akan fikirkan ia sesuatu yang baik sebab takkan la nak semua orang setuju dengan apa yang kita post kan?



2.     Negative comments menggalakkan perdebatan/ perbincangan (discussion)

Momoy pernah BW ke blog yang entry nya masuk dalam kategori ni. Banyak comments diterima. Ada blogger yang setuju dan tak setuju. Macam perang (war). Bagus tau sebab readers bukan je baca entry tu tapi comment dari bloggers yang lain juga. Traffic pun up secara indirect.

Bukan semua bloggers rajin nak baca comment yang ditulis oleh bloggers lain kan? So fenoma negative comments ni okay.



3.     Follow up

Even ada readers yang bagi negative comments dan kata dia takkan jejak lagi ke blog kita. Sabarlah sebab InsyALLAH dia akan kembali semula nak tengok perubahan pada blog kita. Momoy pun macam tu (tapi tak ada laa kata takkan datang lagi yer. Kejam tu  =.=). Dan Momoy sentiasa visit blog dia baca entry untuk lihat perkembangan blog.



4.     Ucapkan terima kasih

Hehe…cara ni susah la bagi blogger yang jenis ego. Tapi ni la sebenarnya cara yang paling bagus sekali. Jangan sesekali marah jika blogger bagi negative comments. Tu akan buat korang nampak macam tak professional tau kawan-kawan.

Kalau korang nak edit negative comments tu terpulang laa. Itu hak korang. Tapi Momoy lebih suka biarkan saja (if have). Tapi jangan laa delete negative comments tu. Sebabnya negative tu menjana traffic ke blog korang dan ia juga sebahagian content dari entry tersebut tau. Sayang...

11 Comments
Comments

11 tukang comment:

Ujang9897 said...

pengalaman mengajar kita..eheheh

Syafiq Rosli said...

xpe u..dari stu kita dpt mngji thp kesbaran kita

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Ujang9897
hehe...yer betul tu
kalau semuanya ok tak best la plak kan

@Shafiq Rosli
agreed

::contengan hati::)) said...

yup2 kita belajar dari kesilapan kan ;)

Adibah Sharudin said...

dalam kutukan ada pujian.. huhu.. mrepek ape ni..

deCrewz said...

Satu je kita kena ingat.. Kalau api lawannya air.. Jangan dipadam dengan api, nnt jadi marak..

noreed said...

kadang -ve komen tu membuatkan kita berpikir sejenak :)

caliph shuriken said...

handle with care (mcm angkat kotak tv plak).. bole ka cmtu? hikk...

ardinihumaira said...

betul3 :)

therosputih said...

nice entry

sambil2 tu, jom join GA saya nak phone casing

ferry said...

nanti nak menyamar jadi anon komen blog nih..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!