NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Tuesday, January 18, 2011

Nak Lagi Pendrive MURAH ?


Salam kawan-kawan.

Hari ni agak terlambat Momoy nak update blog. Kalau sehari tak update mesti Momoy rasa serba tak kena je. Huhu... Malam ni Momoy nak share info tentang pen drive murah. Korang rasa happy bila dapat beli pendrive berkapasiti besar dengan harga yang murah kat Low Yat atau PC Fair kan.


Momoy nak tanya, korang tahu yang peranan pendrive sangat-sangat la penting untuk memudahkan urusan memindahkan file kan? Tapi pernah tak korang tertanya-tanya kenapa kadang kala korang boleh Copy document/ file yang korang nak. Tapi bila Paste, satu habuk pun tak ada yang keluar – hanya read-only file jer.



Cutenya ^^



Atau pun korang mengalami pengalaman ni, iaitu file yang korang dah transfer ke dalam pendrive tu tiba-tiba Corrupted atau Missing bila korang try buka di PC orang lain. Pernah tak? Sedangkan pendrive korang tu kapasiti nya besar misalnya 256 Gb tak pun 32 Gb. Korang tahu kenapa?




Laparnya =.=



Korang tahu setiap file yang korang save tu penting tapi berapa ramai yang sanggup nak laburkan duit untuk beli pendrive yang berkualiti sesuai dengan harganya? Ambil contoh Pendrive 32 Gb yang murah yang kebiasaannya adalah Made in China.


Sebenarnya kawan-kawan, pendrive yang kononnya 32 Gb tu hanyalah asal dari Pendrive 1 Gb atau 2 Gb yang telah decompress dengan kaedah "Non-existent sectors" supaya dibaca 32 Gb. Memang betul kalau korang kata “Pendrive ni ada tulis 32 Gb”, “Pasang kat laptop dia tulis 32 Gb pun” atau “Yeke? Check kat Properties tulis 32 Gb what”.


Okay. Betul laa tu. Tapi Momoy nak tanya lagi pernah tak bila korang transfer file sebesar 1 Gb atau 2 Gb, ada keluar message mengatakan pendrive dah full? Haa... ada juga yang nampak canggih dengan kapasiti storan yang besar tapi bila transfer, kelajuan (speeding) macam siput! Dan ada sesetengah nya dapat message yang pendrive tu dah rosak teruk, kena format laa dan segala. sedangkan korang baru jer 1st time guna pendrive tu! Huhu... Nak lagi pendrive murah?


Lebih tragis lagi, bila korang format baru laa tahu yang pendrive tu cuma berkapasiti 1 Gb atau 512 kb jer. Tapi korang dah terbeli Pendrive 32 Gb sebanyak RM 90 – RM 130 yang padahalnya hanyalah pendrive 1 Gb korang boleh dapat murah kan? Nak lagi pendrive murah? So nasihat Momoy berhati-hati laa yer, sebabnya penjualan fake product ni di Low Yat dan PC Fair meluas sekali...




Pendrive idaman Momoy ---(x_O)---



Credit to Google untuk gambar pendrive yang cute-cute tu...

17 Comments
Comments

17 tukang comment:

**Bila Comel Jadi Comot** said...

bagus lah cik momoy nih banyak bgi knowledge la..suka suka suka..

ok momoy comel dah siapkan tutorial makeup ok nt momoy singgah2 lah ok,
camne rambut baru dah buat lom?

papabear said...

baru tau pasal ni. thanks momoy! so far sy beli pendrive yg branded jer... sebab nak guna lama :)

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ **Bila Comel Jadi Comot**
sama-sama and thx for comment dear
oh oh dah ada tutorial dah yer...hehe...
suka suka suka...
thx tau buat request momoy =)
really appreciate

@papabear
tu la..fake pendrive pun banyak sekarang...
kalau betul dapat ori pendrive yang murah takpe. kalau terkena memang susah kita juga

rashid said...

Haha, betul tu momoy, kena berhati2 nak beli thumbdrive nih..anyway, cumil2 thumbdrive kat atas tu...

Hydolarc said...

mcm cite adie86 je ni

.::: Princess MOMOY :::. said...

@rashid
momoy paling suka yang bawah tu
de unsur-unsur anime sket

@Hydolarc
info tentang pendrive tu ya
tapi entry dalam ni dan kesemua ayat ni 100% olahan momoy semula
kalau momoy copy paste artikel orang momoy sendiri akan bagi source so dun worry.
Momoy tak akan ciplak hak milik orang lain tanpa beri kredit pada pemilik asal

caliph shuriken said...

slalu klau beli brg kt pc fair mmg ada prob.. konon murah tp x tahan lama...

.::: Princess MOMOY :::. said...

@caliph shuriken
banyak juga jadi macam tu
momoy pun baru tahu info pendrive murah ni bila dalam forum VF

hazwan said...

pendrive ni jual ke? style gile

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

beli external HD xde la sume 2 kan..

geekz36 said...

banyak dengar cerita barang kat pc fair x berkualiti.

Latest Entry: Kertas Jawapan Kosong ?

BuLat i2 CirCLE said...

ps neh xbeli dh thumdrive,,beli extrnl plk...hek3

ayietouch photography said...

suke pendrive idaman momoy tu....kalo jumpe nnti beli 2 tau.....

.::: Princess MOMOY :::. said...

@hazwan
ada la jual
tapi susah nak cari kat malaysia
momoy pernah jumpa tapi agak mahal la dear

@Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)
bagi yang mampu...

@ geekz36
nak cover diskaun. munkin itu caranya...tapi kita la jadi mangsa

@ BuLat i2 CirCLE
huhu...ok tu

@ ayietouch photography
hihi...ingatkan nak banjer momoy

odah + one = odahone said...

xsuka sgt bli time PC fair coz yg dieorg jual tu byk brg2 reject or just nk closing stok or brg2 tiruan frm china...lgpn bersesak2 dgn org rmi kita xde masa nk wt plhn main grab jek apa yg ada...mmglh murah tp kualiti tarak...kalo brg rsk nk claim warranty pn ssh wlupn p.drive tu ada lifetime warranty sbb kita xbli kat kdi yg official...i hate Pc Fair espcially kt KLCC sbb dieorg pncing jual brg guna amoi sexy2 utk trik phatian customer...p.drive gntg kt lher smbil dressing sexy rmilh yg dtg beli...hoho! gud job momoy!

odah + one = odahone said...
This comment has been removed by the author.
... said...

as salam..
thanks for sharing this.setakat ni, say belum terkena lagi. saya bawa laptop sendiri.test dulu.cek sektor.kebiasaanya yang beli2 ni, beli cap entah apa brand. tu yang terkena tu.huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!