NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Wednesday, January 19, 2011

BLOGGER : Sudahkah Korang Buat Website Lock?

Salam kawan-kawan.


Momoy nak share info tentang website lock. Biar pun tak setanding otai tapi hope berguna juga bagi blogger yang datang singgah ke blog Momoy. Korang dah buat website lock?




Kenapa korang perlu buat website lock?


1. Untuk menggelak kejadian blogger yang tidak bertanggungjawab menggunakan nick     korang. Seperti yang berlaku semalam pada blogger caliph shuriken ni dan tindakan yang boleh diambil korang boleh baca [BLOGGER: Kenapa Guna Shoutmix Untuk Tujuan Jahat]
2. Sebagai security
3. Untuk mengetahui full list blogger yang auto blogwalking (menipu)




Macam mana nak buat website lock?


1.  Korang klik web ni ----> http://www.shoutmix.com/main/index.php
2.  Klik Login 







3.  Klik website lock 




2.  Masukkan website URL korang dan klik save setting

5.  DONE


Credit to caliph shuriken yang mengajar Momoy bagaimana nak buat website lock ni.. Thx dear =)



7 Comments
Comments

7 tukang comment:

Mat Ganu said...

thank's...

Diya Edhayaa said...

tq momoy..
momoy mmg rajin kgsi ilmu..

Yiedpozi said...

Yied dah buat lama dah... Aie Darkbatman yang kasi tau... Btw, nice sharing...

P/s: Entri Hot Minggu Ini: Dasar Blogger Penipu!

Jangan lupa join 'Contest Review Blog Yiedpozi.info'

♥ Princess ♥ said...

mekaceh..nk buat gak..

caliph shuriken said...

no problemo dear..
ilmu utk dikongsi ^^

p/s: dh lama sy wt website lock ni, tp ntah cmner bole kna jgak...

Che Sakinah said...

kalau cam saye pakai Cbox .. cemane nk buat pula? erm, cemane eh derang boleh guna nama kita? link tu g blog kita juga eh?

... said...

as salam..
ohh..
yang ini.. ;)

@Che Sakinah:
dalam cbox, kat bahagian control panel, security, access.
diorang boleh guna nama, taip je apa-apa nama dalam sb tu.letak apa-apa link je.siap.tapi bagi admin blog tu, tak boleh tipu la.boleh jejak IP yang datang buat kacau tu. tapi kalau dia dah save awal-awal link sb tu, tak perlu pergi ke blog tu sendiri. yang ni, sukar sikit.kalau ada javascript menjejak, boleh la cari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!