NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Thursday, January 6, 2011

5 Kaedah Mudah Atasi Kekeringan Idea

Urm… kekeringan idea perkara biasa bagi blogger. Tapi saja Momoy nak cerita apa yang selalu Momoy buat bila kekeringan idea melanda. Adess...Baru 2 bulan berblog dah kering idea. Memang teruk Momoy ni. Ngee...





1.     Momoy akan check comment

Ya. Momoy akan check semula comments dari korang. Kadang-kadang idea tu datang bila reply comment korang. Sayang korang yang selalu beri comment ni. Hehe… Thx all.


Oh ya. Entry [Sebab Mengapa HARIMAU MALAYA Tidak Boleh Ditukar Kepada HARIMAU MALAYSIA!!] menduduki top ranking dalam blog Momoy ni. 400++ pageview dalam 3 hari posting. 



2.     Blogwalking

Korang pun selalu BW kan bila idea kering. Idea kadang-kala muncul bila Momoy berBW ni. Cuma Momoy akan olah semula dan link ke entry asal (if copy paste). 


Tapi awas BW ni juga ada keburukan nyer tau. So korang mestilah tahu macam mana nak handle.



3.     Lihat semula entry lama 

Momoy akan baca semula archieve post Momoy. Update yang mana perlu. Kadang entry lama pun boleh jadikan idea baru (tapi jarang la berlaku. Isk…isk…). Contoh entry berkaitan Hatsune Miku.



4.     Check email

Yang ni kalau Momoy betul-betul out of idea. Ada gambar-gambar best ke memang jadi mangsa Momoy untuk ambil idea untuk create entry. Haha…

Pernah baca entry [WEEKEND PROJECT : Sin Chan dan Perangkap Nyamuk] ? Entry tu sebenarnya adalah kempen nyamuk aedes dari email. Momoy ambil kempen tu dan olah dengan tambah perasa yang sangat banyak. Hehe…



5.     You Tube

Kalau 1 hingga 4 ni failed juga. Last steps Momoy pergi kat Youtube dan try godek-godek video yang menarik ke lawak ke dalam tu. Tambah comments Momoy sikit dan done! Sedia untuk publish. Heheh…





Itu la 5 perkara yang Momoy buat kalau kekeringan idea. Kalau tak dapat idea juga Momoy akan paksa otak Momoy buat entry juga. Haishh… betul-betul tak elok untuk kesihatan.



Kalau paksa pun tak dapat juga, Momoy amik selimut dan golek. Haha… yang ni baik untuk kesihatan ^^



P/s : Untuk pengetahuan korang entry ni terhasil dari No. 1 tu. Ngee… 

5 Comments
Comments

5 tukang comment:

Vanillaice said...

langkah yg bagus nie..tenkiu en momoy..sbb sudi share...

aman_arab said...

baguih dok ada..tips yang menarik nih..boleh aku try test cuba tengok..

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Vanillaice
sama-sama
bercerita sahaja ni =)

@aman_arab
boleh jer try=cuba=test tengok
haha...maksud sama jer dear

. Amiera . said...

hehe.. nice tips.;)

bila idea tgh byk skali nk tulis hilang pulak.. slalu gitu..huhu

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Amiera
haha....tu laa...kadang-kadang momot tulis jer apa yang terlintas.
lain hari baru karang buat entry

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!