NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Wednesday, January 12, 2011

BLOG: Penting Ke NAMA URL ?



Pernah tak korang bertanya penting ke nama URL blog korang selama ni? Pernah tak korang fikir yang nama URL korang tu mesti/ perlu:



1. Pendek

Ok. Yang ni bagi Momoy terbaik sebab senang nak ingat. Dulu nak guna nama URL 'momoy' jer tanpa 'princess' kat depan. Lebih senang ingat www.momoy.blogspot.com berbanding www.princess-momoy.blogspot.com. Panjang tu.  Tapi dah ada pemilik. Huhu... Walaupun macam tu blog Momoy ni ni korang ingat tak? 



2. Fancy

Urm... Momoy mungkin boleh tukarkan Princess kepada Princezs. Tapi mungkin Momoy akan hilang banyak visitor kot. Follower setia mungkin tahu (tak semua) tapi blogger baru? Rugi laa sebab sebab sapa la yang akan search enjin cari ‘princezs’ berbanding ‘princess’ kan?



3.  Nama URL bernombor itu COOL tapi...

Memang sangat cool kalau Momoy guna nama URL M0m0y atau princ3ss. Tapi tu laa dilema bila orang menaip Momoy dan bukan M0m0y. Heh... korang tak percaya yer ada orang cari perkataan Momoy, tengok gambar ni. 

Pada yang search princess momoy tu much thx yer ^^
Banyak giler yang cari blog awex Fahmi ni

4.  Domain 

Momoy memang berniat dari awal nak pakai domain sebab seronok berblogging. Pendek sket nama URL blog Momoy kan. 

Dulu www.princess-momoy.blogspot.com tapi sekarang bertukar kepada www.princess-momoy.com. Nampak macam pro sket ye tak? Muahaha... thx kepada sayap malam yang tolong Momoy time sessi pertukaran ni 2 hari lepas. Hihi...



5. Typo error

Dulu Momoy pernah terfikir nak guna Princesss (3 huruf s) sebab nampak macam best jer. Tapi mesti Pak Cik Google tak dapat cari blog Momoy disebabkan kesalahan ejaan (typo error) nama URL yang disengajakan tu. Huhu...



6. Pelik

Pelik ? Oh. Ada blogger yang bertanya kenapa nama Momoy? Pelik sangat kata diaorang. Err... Tapi bagi Momoy lagi pelik kalau nama Momok. Kawan-kawan tersayang, selamat datang ke blog Princess Momok! Lagi pelik kan kan kan. Haha... 


P/s:Ni first entry bagi kategori yang baru Momoy create :: BLOG | BLOGGER | BLOGGING :: Kalau suka entry ni tolong bagi rating yer. Thx korang =)


22 Comments
Comments

22 tukang comment:

Ikhwan said...

Guna domain yang sama dengan nama sendiri lagi senang ingat kot.

Zaid said...

Nak menang hosting dan domain percuma dari Exabytes? jom join contest ni.. http://mohdzaid.com/fg5

Putri_Aizat said...

em...aah ek tak penah terfikir lak pasal benda2 nih...masa buat ari tuh main sedap jek letak..huhu...

ferry said...

tahniah momoy!

caliph shuriken said...

nice ^^

ferry said...

ehh..bila momoy tukar?tak perasan ponn :P

Hydolarc said...

ha'ah la bila chumil tukar domain dear? huhuhu...hyde punye mesti org susah nak carik :D

aQi + GenGkey said...

penting kot nama url ni..
ley melambangkan identiti blog kte..:D

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Ikhwan
okay jugak tapi kalau nama tu buat orang confuse
contoh:
kamaruddin (2 huruf d) dengan kamarudin (1 huruf d)

@Zaid
thx ..nanti momoy jenguk2

@Putri_Aizat
hehehe...dulu momoy pun macam tu tak terpikir naper laa momoy letak princess
padahal momoy nih dah tua
adehh...

@ferry
tahniah? nape yer?
macam kena loteri plak. heheh..
thx dear tolong momoy ari tu

@caliph shuriken
sama-sama dear
thx sudi baca

@ferry
elele...tanya plak si ferry nih. hehe...

@Hydolarc
=) nama tu identiti
ok jer hyde

@aQi + GenGkey
yer...tul tu...
blog momoy ada identiti momoy tak eyh...terpikir

ferry said...

hehehe..ok kalau ada problem lagi tanya je k..boleh kita gosip2 nanti..kekekek

Linkwithin tu je tak tau

phreak-id said...

Actually paling best kalau nama tu straight tanpa simbol-simbol macam www.princessmomoy.com.

Tapi macam phreak-id ni ha, bila dah buat www.phreak-id.com, baru orang bagitahu. So, biarkan je la.

*utk sedapkan hati : "kalau dah memang follower rajin tu, ada simbol - ke atau banyak nombor ke, follower tegar confirm masuk gak*

hehe

Terbaru > Tahniah Dr Rozmey > Anugerah Juara Lagu 25 VS English FA Cup > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

ferry said...

phreak-id @ kalau nama macam tu takpe..biasanya orang search kat enjin carian, bukan taip kat form kat browser..jadi jangan risau sangat pasal domain ni..yang penting isi kandungan tu..dan pandai main SEO

NuSaNa NoSa 91 said...

wahhhhhhh~ dh ada domain sndiri?? hebat! tahniahhhhh~~ ^_^

deCrewz said...

Eh, baru perasan.. princess baru tukar domain ke?

bubu ieQa said...

a'ah . mcm2 jgk trpkir nk letak url ape dlu .
btw 'momoy' is unique n cute diorr :)

Myaby said...

dulu masa daftar gua xtau nk bg nama apa teros letak susukocak. ngahhahaha

Azuan said...

Anyway, nick "momoy" tu mmg menarik.. identiti sendiri.. Tp rasa better kalu domain tu, huruf "s" ada satu jer dan tidak menggunakan simbol "-". Jd seeloknya maybe princesmomoy.com :) Nampak lg classs gitu..

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ferry
hehe...terima kasih yer ferry
gosip2 ? tak baik tau
ngumpat takpe...muahaha...

@ NuSaNa NoSa 91
terima kasih. heheh...

@deCrewz
yer...baru jer tukar beberapa hari yang lepas

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ bubu ieQa
heheh...thx my dear
thx sudi baca entry momoy yer

@ Myaby
erkk...

@Azuan
hehe...takut takde orang nak search nama princes (satu 's')
rugi...

Azuan said...

A'ah.. betul gak.. sy kurang BI, baru perasan ejaan betul utk princess.. hehe..

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Azuan
thx awak ajar Momoy tentang blog semalam =)

... said...

as salam..
ooh..memang penting tu.
kalau banyak guna bahasa
baku' lagi senang pakcik google nak crawl :)
momok?

-__-"

menakutkan la pula.macam masuk blog 'hantu' bunyinya.nak pula warna theme blog kamu ni, warna gelap. :)

ada jumpa caj domain, rm 2 sebulan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!