NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Wednesday, August 24, 2011

JOB VACANCIES [Kerja dan Jawatan Kosong] - AUGUST/ SEPTEMBER 2011






Jawatan Kosong di Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM)


JAWATAN:
1. PEGAWAI EHWAL EKONOMI GRED E41
2. PEMBANTU PENYELIDIK GRED Q17

Borang permohonan [klik sini]
Tarikh Tutup : 25 Ogos 2011 








Jawatan Kosong di Universiti Teknologi MARA (UiTM)


JAWATAN:
1. PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
2. PEGAWAI REKOD PERUBATAN
3. WARTAWAN/PENULIS SKRIP
4. PEMBANTU REKOD PERUBATAN
5. KERANI
6. PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)
7. PEMBANTU AM PEJABAT

Borang permohonan online [klik sini]
Tarikh Tutup : 27 Ogos 2011 








Jawatan Kosong di Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (BERNAMA)


JAWATAN:
- PEGAWAI TADBIR (PENGURUSAN SISTEM KUALITI) GRED N41
- EKSEKUTIF EDITORIAL
- PENYUNTING
- EKSEKUTIF JUALAN

Cara memohon [klik sini]
Tarikh Tutup : 29 Ogos 2011
 







Google





Jawatan Kosong di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)


JAWATAN:
- GURU DG41

Borang permohonan online [klik sini]
Tarikh Tutup : 2 September 2011 








 Jawatan Kosong di Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA)


JAWATAN:- PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)
Borang permohonan secara online [klik sini]
Tarikh Tutup : 9 September 2011








Sunday, August 21, 2011

FACE IT Baked Shimmer Blusher in 01 Pink Aura



Salam kawan-kawan.


New stuff. Momoy bought this shimmer blusher from the The Face Shop FACE IT Baked Shimmer Blusher in 01 Pink Aura to try. 



Gojes (The Face Shop) FACE IT Baked Shimmer Blusher 01 Pink Aura



Another color (taken from www.kstarmall.com):


02 Coral Aura




03 Apricot Aura

04 Highlight Aura




Product description (info) from packaging:




Five-color multi blusher complements the sophisticated and clearly defined face with a soft glow created through the recipe of light

By combining the hand-crafted texture enabled by the terra-cotta technique and the skincare emulsion base, this blusher adheres to the skin smoothly like satin with no loose powder flaking away. Quadruple-coated auto-focus powder controls the refraction of light to make uneven skin surface radiate a soft glow. Depending on how you choose to blend the colors, it can be put to use for various purposes such as highlighter, eye shadow or blusher. It is a multi-gradation compact for one-stop make-up.

*****************************************************************






RETAIL PRICE: Not sure. RM 85.90 or RM 89.90 (Discount 5% for The Face Shop member)
WEIGHT : 8 gram






Momoy LOVE:


~ nice packaging
~ shimmery but looks natural on me
~ easy to blend
~long lasting! (lasts for more than 5 hours i thinks- if Momoy don't sweat for Asar  pray)
~ does not look chalky when applied
~ can be use as highlighter, eye shadow and blusher. Momoy also use as lip color.
~ smooth and lightweight
 texture 


The BAD:


~ limited color pallet available in The Face Shop Mesra Mall outlet (Only 01 Pink Aura and 02 Coral Aura). But its ok since 01 Pink Aura is suitable for my skin colour.






More picture.
Take a look!





Momoy love the packaging as the squares tuck into my makeup collection without taking up alot of space yet still manage to be large enough for my blush brush to come away with plenty of color.








Come with this, very soft brush but Momoy prefer to use kabuki brush.  



This (these) shimmer blusher have a soft and smooth once Momoy apply it. Yay! It looks so smooth shimmery on the pan and the glitters NOT fall out once applied. Double Yay for it! 



Here SWATCH !! Korang see. The color is beautiful and unique to my personal stash and Momoy find it gives my face a flush of healthy color. 
This shimmer blusher have the right amount of glitter and they have just enough so korang don’t over do it yea ^^





Momoy never regret purchase this shimmer blusher (first time use very shimmer blusher) as Momoy really want to make them cheaper than they already are RM 80++, just seems to expensive. But Momoy did’t mind so much in this case since they had to be highlighter and eye shadow and got the lip gloss for free. Haha... And finally... Momoy got one-stop make-up!

Another one, the blusher can be lip color. How? Use this blusher onto lips and then apply lip gloss. Done! Okay, taking advantage of the 4  for RM 85+. Haha...






Actually, Momoy didnt notice got this The Face Shop Super Shine Lip Gloss for FREE GIFT... Momoy so in love with the nude orange colors.


Well worth it!
Loves them so much!






P/S: Sedia untuk dipakai raya nanti 





Thursday, August 18, 2011

My New Beauty Tool For Eid




Salam kawan-kawan.

Sebabkan kurang budget untuk rambut raya tahun ni, maka Momoy baru saja shopping beberapa product untuk styling rambut. Semestinya stuff untuk curl la sebab rambut Momoy straight. 



Sebelum mula apa jenis styling pun, wajib la kena ada hair care untuk thermal protection kan. Tujuannya untuk mengurangkan kerosakan rambut. Okay. Bukan setakat nak rambut nampak cute time styling jer. Tapi semasa styling juga tau. Wajib guna jika tak mahu rambut rosak ye.




Spray ni sebelum memulakan aktiviti mencantikkan rambut. Hoho...




Momoy guna Nutri Styling Thermal Protection by Wellsen. Harga RM 29.50 untuk 200 ml. Cara guna- spray pada rambut yang bersih sebelum mula gayakan rambut. Momoy beli spray ni kedai jual produk-produk rambut di Times Square. Ntah apa nama kedai tu. Tak ingat.


Untuk beauty tool Momoy ada 2 yang menjadi kesukaan Momoy. Iaitu flat iron dari Philip dan Instyler Rotating Iron yang banyak digunakan selebriti luar negara. Instyler Rotating Iron ni boleh buat 10 style dalam masa yang cepat dengan less heat. Memang berbaloi.




Flat iron jenama Philips


Set yang datang bersama Instyler Roatating Iron 

Bristle ini la yang menjimatkan masa untuk styling 

Datang bersama 'travel bag' untuk mudah Momoy usung ke sana sini

Manual untuk 10 gaya. Gaya lain diajar secara online www.getinstyler.com  dan banyak tutorial di youtube



Dah siap curl atau style, takkan nak biarkan rambut tu jadi straight semula kan. So untuk kekal gaya yang lebih lama, Momoy guna Salon Finish Extra Hold Hairspray oleh TRESemme. Momoy suka hairspray ni sebab tahan lama until 24 hour dan ada bau wangi yang ringan. Konon macam baru lepas styling rambut kat saloon. Hihi...




Beli di Guardian

Tahan hingga 24 jam ^^





Singgah di Daiso Momoy beli alat untuk curl. Actually, benda ni span yang sangat lembut. Comel je benda nih. Benda ni mudah guna. Lepas cuci rambut. Bahagikan beberapa bahagian rambut kemudian letak curl cream. Gulung rambut hingga hujung kemudian 'lock' kan dengan masukkan hujung span tu kedalam bulatan tu. Sedia untuk tido. Keesokkan hari sudah sedia curl yang cantik. Haha.. mudah. Untuk curl cream ni Momoy guna Design Pot LUCIDOL 3D Curl. 



Kalau guna waktu siang, span ni boleh jadi aksesori tocang yang comel 



Dan uh... Momoy terjumpa this cute rose and ribbon hairband ^^ di Chameleon. Ada banyak warna - cream, pink, coklat dan grey. Tapi Momoy jatuh cinta dengan warna pink nih, so Momoy terus beli pada harga RM 22.90. Cantik dan berpatutan dengan harganya. 



Yeah... menambah satu lagi koleksi jutaan hairband Momoy

Close up. See... bukankah nampak cute ?



Oklah kawan-kawan. Setakat ni itu sahaja la beauty tool Momoy untuk raya tahun ni. Sudah hampir pukul 6 so Momoy nak keluar pergi beli makanan untuk berbuka puasa ^^ Selamat berbuka untuk korang semua.


Tuesday, August 16, 2011

PIZZA HUT Coupon !



Salam kawan-kawan.


Momoy terjumpa di Facebook Pizza Hut Malaysia ada buat offer.



Simply print and present this coupon at participating Pizza Hut restaurants. Not valid at PHD. Delivery & take-away only. ONE redemption per customer per transaction only. Black & white print accepted.

Download coupon: http://bit.ly/qslZIS
by: Pizza Hut Malaysia 








Special Entry | Contribution for Rara Zikry's



Salam kawan-kawan.


Jika korang lihat berita semalam (juga di Buletin 1.30 TV3 tadi) ada berita mengenai masalah yang ditanggung oleh gadis yang bernama Rara Zikri atau nama sebenar beliau Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri. Beliau mendapat lipuatan yang meluas tentang kisahnya. Ramai yang tercari-cari siapakah Rara Zikri. Momoy terpanggil untuk share kesulitan yang dihadapi oleh Rara Zikri. Dia disahkan mengidap penyakit hypoxic encephalopathy





Cerebral hypoxia

Hypoxic encephalopathy; Anoxic encephalopathy
Cerebral hypoxia occurs when there is not enough oxygen getting to the brain. The brain needs a constant supply of oxygen and nutrients to function.
Cerebral hypoxia refers to the outer part of the brain, an area called the cerebral hemisphere. However, the term is often used to refer to a lack of oxygen supply to the entire brain. (refer)



"On that date, 19th March 2010, Lanie, Rara and kawan-kawan yang lain plan nak spend time together. Alaaaa, biasala hujung minggu. Ada yang pergi camping, ada yang pergi shopping, ada yang pergi clubbing, but they choose to go for cycling. Diorang pergi kat area Mahkamah Shah Alam tak salah aku. Ada orang cakap tempat tu keras. Tak tahu lah, orang cakap. Semua tempat kat Shah Alam pon keras, nak nak rumah teres kat Seksyen 2 tu. Melayu buat terok sungguh. Eh, tapi Lanie pon pernah cakap tempat tu keras. Okay, back to our topic. Diorang pon enjoy cycling kat situ. Out of sudden masa tengah have fun, Rara terduduk and sesak nafas. Yes, diorang sedia maklum tahu yang Rara ada asthma, dan mungkin ni asthma attack yang normal. Rara minta hantar dia pergi hospital terus sambil tahan sesak nafas tu. Masa kelam kabut tu, Lanie suruh kawan dia ambil kereta while Lanie tanya Rara nak dia buat CPR tak memandangkan Lanie tahu how to do it. Tapi Rara cakap tak payah and terus ulang minta hantar dia kat hospital. Masa dalam kereta Lanie sempat cakap-cakap lagi dengan Rara but then, Rara diam and mulut dia dah berbuih-buih. Sampai je hospital, doktor cakap dia dah koma. Lanie cakap doktor tu rasa masa dalam kereta dah kena dah. Imagine how will you handle the situation? Your BFF yang gelak sama-sama masa pagi tadi, now dah koma and the only thing you can do is stare at the weak body......"


Bacaan lanjut [KLIK SINI]


Rara Zikri (Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri)


Bagi yang tidak mengenali siapa Rara Zikry, dan mahu mengetahui lebih lanjut tentang maklumat beliau boleh [KLIK SINI].




Ini Rara ketika beliau masih sihat dan ketika sakit.












Sangat-sangat kasihan melihat penderitaan yang terpaksa ditanggung oleh awek cun ni. Bayangkan bagaimana kehidupan Rara Zikri yang berubah dari seorang yang cantik, periang dan happy go lucky ke seorang yang tidak berupaya. Hidupnya berubah 360 darjah. Hanya mampu terlantar.  



Rara Zikry's medical expenses


Sebagai rakan blogger yang prihatin tentang kesulitan yang ditanggung oleh Rara Zikri ni, Momoy berharap ramai antara kita yang sudi menghulur sumbangan. Jika tidak pun dengan wang ringgit, bersama kita sedekahkan doa buat Rara dan keluarga. Semoga Ramadhan yang mulia ini, mereka tabah menghadapi musibah yang menimpa. Amin.








Contribution for Rara Zikry's medical expenses  [LINK INI]






UPDATE : Perkembangan terkini Rara Zikri dari Youtube




UPDATE 4 Dec 2011

Rara telah meninggal pada  December 1st Dec at 10 pm at Sunway Medical Center dan arwah telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam USJ 22, Subang Jaya. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang solehah. Al-Fatihah. 


Kecintaan Momoy: Ribbon/ Bow Hairband




Assalamualaikum kawan-kawan yang Momoy sayang.



Salah satu perkara kesukaan Momoy adalah ribbon atau bow. Boleh kata kebanyakan pakaian, handbag atau aksesori Momoy ada bow! Kenapa bow? Momoy berpendapat bow sangat-sangat cute dan comel. Tak perlu sarat dengan corak lain, dengan bow saja dah cukup beri statement pada gaya Momoy.


Lagi pun dalam Popteen, VIVI dan S-cawaii banyak model-model mereka yang gayakan bow hairband ni. Momoy pun tak terkecuali sukakan fesyen bow hairband ni. Ada banyak bow hairband dalam koleksi Momoy =)Tapi di bawah ni beberapa branded bow hairband hasil carian goggle yang menarik mata Momoy. Jom layan...





Hair accessory


Hair accessory (see more hair bow accessories)


Dorothy Perkins hair accessory


Dorothy Perkins hair accessory (see more red hair accessories)


Hair accessory


Hair accessory (see more headbands hair accessories)


Hair accessory


Hair accessory (see more headbands hair accessories)


Tasha hair accessory


Tasha hair accessory (see more hair bow accessories)





Bukan hanya fashion ribbon hairband ni untuk mereka yang freehair tapi juga bagi mereka yang bertudung (scarf) juga boleh gayakan. Lagi cute penampilan dengan bow hairband. Ingat tak penampilan comel Fatin Liyana yang sering gayakan bow hairpin dan hairband pada tudungnya? 





Malaysian Cute Famous Blogger - FATIN LIYANA



Gambar FL atas tu gayakan dengan bow hairpin tapi korang boleh ambil idea tu dengan bow hairband. Macam mana caranya? www.eightdesignsboutique.com ada tips bagaimana untuk gayakannya.




Picture source: www.eightdesignsboutique.com 



***************************************************************

Again... for those who love handmade bow hairband, Momoy wanna invite korang to join ‘Cominica Mini Giveaway’. Check it out. 





Monday, August 15, 2011

AWAS ! Rahsia RAMBUT dalam MAKANAN



Assalamualaikum kawan-kawan.



CHINA,
Sos Soya yang diperbuat dari rambut manusia


Cerita beredar di beberapa akhbar di China tentang pengeluaran kicap yang murah di pasaran diperbuat dari rambut manusia. Kicap yang dihasilkan di China menggunakan bahan kimia asid amino yang di ekstraks dari rambut manusia sebagaimana proses pembuatan sos soya terhidrolisis (amalan tradisional) dan kemudian secara diam-diam dieksport ke negara-negara lain. 


Ia terkandung dalam sebuah laporan dari penyiasatan yang telah ditayangkan di televisyen China berkaitan amalan tidak sihat dan berpotensi tercemar ialah sumber dari rambut manusia ini.



Ketika ditanya bagaimana asid amino (atau serbuk) dihasilkan, pengeluar memberitahu bahawa sirap atau serbuk itu dihasilkan dari rambut manusia. Kerana rambut manusia mudah didapati hasil dari salon, kedai gunting rambut dan hospital di seluruh negeri, rambut ini tentunya telah bercampur dengan bahan lain yang kotor seperti kondom, sisa kapas yang digunakan oleh hospital/ klinik, juga pad kitaran haid (modes), jarum suntik dan lain-lain







Industri rambut di India



Diberitahu bahawa L-sistein ini adalah protein yang berasal dari berbagai sumber, salah satunya adalah rambut manusia. Memang benar, rambut manusia dari China dan India merupakan bahan termurah untuk industri yang memperoses dan menyediakan bahan L-sistein. khususnya untuk kegunaan industri makanan segera, roti, kek dan kuih yang semakin bercambah.


Mampukah kilang roti dan kek di Malaysia mengeluarkan hasil roti atau kek yang tidak menggunakan L-sistein ini kerana ia merupakan bahan terpenting dalam menambah perisa dan menjadikannya lebih menarik. Ia akan melariskan jualan dan menambahkan keuntungan perniagaan. Nampaknya pengguna telah tertipu dengan mudah kerana tidak mengetahui rahsia ini.


Persoalan yang menarik: Adakah selama ini kita telah memakan rambut? Agak menakutkan kerana rambut adalah dari tubuh manusia dan ia sesuatu yang "haram" hukumnya dalam syariat Islam.


Sistein (Cystein) digunakan sebagai penyedap dan penambah adunan, pada saat ini ia telah digunakan dengan meluas termasuk pizza dan makanan ringan (snek).


Adalah sesuatu yang luar biasa untuk kita berfikir bahawa bahan dari badan manusia telah dikitar semula dan kembali menjadi rantaian makanan. Mengapa menjadi sumber dalam makanan? Agak pelik pula ia begitu mudah diperolehi di Timur Jauh. Industri yang mengeluarkan "bahan tambahan dalam makanan" telah bersedia mengambil dan menerima rambut sebagai sumbernya kerana amat jelas: kelimpahan homogen nya (murah).


China umpamanya mempunyai jumlah satu bilion kepala dan ahli bidang ini Dr John Meyer menyebut, "sangat mudah untuk memperolehi dan mengumpulkan rambut manusia di sana ". Rambut dikumpulkan, dibersihkan, diproses dan kemudian melalui proses kimia ia diubah menjadi L-sistein melalui industri Timur Jauh.




He told reporters that the hair is rich in protein, can be a simple extraction of amino acids after acid hydrolysis, the factory production of amino acid solution over the years are actually used to process the hair, the hair all day, consumes about 10 tons. source



     


 

Di sini ada keratan dari akhbar Metro berkenaan:

Protein rambut dalam roti, pau

Oleh Paya Linda Yahya  am@hmetro.com.my



KOTA BHARU: Pengguna Islam di negara ini perlu berhati-hati dalam memilih bahan makanan berikutan kajian dilakukan terhadap roti, kek dan pau yang dijual di pasaran ketika ini dikesan mengandungi protein rambut atau ‘L-cysteine’ yang disahkan haram penggunaannya.


Segelintir penyedia bahan makanan berkenaan juga merahsiakan penggunaan ramuan meragukan itu dengan tujuan melembutkan produk dihasilkan, selain rasanya lebih sedap hingga meningkatkan hasil jualan dan menguntungkan mereka.


Difahamkan bekalan protein rambut itu mudah didapati di China sebelum dipasarkan ke negara ini, manakala bahan berkenaan akan diadun bersama tepung untuk menghasilkan kek atau roti.


Perkara berkenaan didedahkan pengasas Piawaian Amalan Pengilangan Islam (IMP), Ahmad Tajuddin Arshad, yang mendakwa kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menemui bahan meragukan di dalam produk bahan makanan itu.


Beliau berkata, bahan itu boleh didapati dengan mudah di negara ini kerana yang dijual di pasaran sudah diadun bersama tepung untuk membuat kek, roti atau pau.



“Fatwa mengesahkan pengharaman memakan organ badan manusia dan rambut pula dikategorikan sebagai organ badan manusia. Jadi ia sudah disahkan haram penggunaannya dalam masakan kepada umat Islam.


“Universiti Al-Azhar di Mesir juga mengesahkan fatwa mengenai pengharaman makan organ badan manusia (merujuk protein rambut), manakala kajian CAP, roti, kek dan pau mengandungi protein rambut untuk menjadikan makanan terbabit lebih menarik,” katanya pada Seminar Usahawan IMP di sebuah hotel di sini, semalam.


Program disertai kira-kira 30 usahawan Muslim di negeri itu bertujuan memberi kesedaran kepada golongan terbabit mengenai kepentingan penggunaan bahan halal dalam produk makanan dan minuman dihasilkan mereka.


Katanya, pengharaman bahan berkenaan begitu jelas kerana dalam Islam, makanan yang dimakan akan mempengaruhi sikap individu.


“Jika bahan makanan mengandungi organ manusia iaitu rambut, ia mempengaruhi sikap pemilik asal rambut itu kepada individu berkenaan.


“Jadi saya harap pengguna lebih berhati-hati dengan penggunaan bahan tidak jelas dari mana datangnya terutama dijadikan sebagai bahan makanan mereka setiap hari,” katanya.


Selain itu, beliau berkata, terdapat segelintir peniaga pisang goreng menggunakan plastik untuk menjadikan tepung lebih rangup sedangkan perbuatan mereka itu menyebabkan pengguna terdedah kepada kanser.


Katanya, hasil maklumat diperoleh, peniaga akan memasukkan plastik ke dalam minyak panas sebelum menggoreng pisang.


“Bukan sekadar menggunakan plastik ke dalam minyak panas, peniaga ini juga bertindak memasukkan perisa tambahan ke dalam tepung untuk menggoreng pisang,” katanya.


“Sedangkan kita tahu penggunaan bahan perisa boleh menyebabkan masalah kesihatan kepada orang ramai dalam jangka panjang.


“Kesedaran perlu ada dalam diri peniaga supaya tidak hanya memikirkan keuntungan semata-mata“ katanya. HARIAN METRO



Macam-macam cara mereka buat untuk dapat keuntungan berganda. Maka kawan-kawan, berhati-hatilah. Sumber diterima dari email.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!