NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Friday, August 12, 2011

Merokok di bulan Ramadhan?


Salam kawan-kawan.

Petikan hadis untuk entry ini bukan bertujuan menyinggung hati kawan-kawan dan sesiapa yang merokok cuma sebagai nasihat.



SEJARAH TERCIPTANYA ROKOK



Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : “Kelak... akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka”



Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: “Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?”



Sabda Rasulullah SAW : “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu? Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau.”



Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji”


Source dari FB
Petikan keseluruhan maksud hadis ini dari buku ‘HARAM MEROKOK’ oleh Adil Akhyar muka surat 12.


Sempena bulan Ramadhan yang mulia ni, apa kata ambil sebagai latihan untuk berhenti merokok =)





Photobucket

10 Comments
Comments

10 tukang comment:

Far8 budak baik said...

cam tu pulakkk..
nasib farid jenis tak isap..
tapi klo shisha pernah lah
seklai dua...
tu pun sebab terpenagruh ngan kawan2..
hihihi =)

kyo said...

patut suh en.hubby baca ni..heee

kyo said...

patut suh en.hubby baca ni..heee

Odah + One = OdahOne said...

nasib baik odah & one dua2 xisap rokok...tapi selalu sedut asap rokok dr org yg isap rokok time lepak kat kedai mkn...hampeh betul...heran gak tgk ada org yg boleh bbuka dgn asp rokok dulu baru mnum air...mmg heavy smoker

mish cokat said...

gud info sys :)

cominica said...

momoy! I want to invite you to join my Mini Giveaway :D, it's not much but I hope you like it.

http://www.cominica.net/2011/08/my-mini-giveaway-check-it-out-and.html

~RizaL~ said...

==" terasa plak..

jom ngok, Header baru lagi.. Hehehe

Hafiz said...

Entry yang pastinya berniat bagus tapi bila ada hadis, perlu disertakan dengan perawi/sumber (kalau FB camtu tak boleh). Takut-takut terbawa hadis palsu...

Sebabnya, fatwa Haram rokok tu beberapa tahun kebelakangan ini sahaja. Kalau dah ada hadith ni, rasanya awal2 lagi fatwa merokok adalah haram...

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Far8 budak baik
sama la ngan Momoy dear

@kyo
sis... untuk manfaat dia dan sis juga
ok idea tu

@ Odah + One = OdahOne
betul. ada yang isap rokok dulu then baru nak berbuka minum air

@ mish cokat
terima kasih. thx sudi baca

@ ~RizaL~
takpe dear. asal jgn merokok time puasa nih.

@Hafiz
Momoy dah highlight, boleh check buku tersebut. buku tu ada details dari mana dia ceduk hadis tu.

caliph shuriken said...

mmg byk keburukan merokok.. so perkara yg x elok & mbazir tu baik ditinggalkan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!