NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Sunday, July 31, 2011

Amalan-Amalan Malam Pertama Ramadhan | Doa Penuh, Translation, MP3 dan VIDEO Bacaan Doa



Assalamualaikum kawan-kawan.


 Esok 1 Ramadhan. Alhamdulillah. Kita dipanjangkan umur oleh NYA untuk sekali lagi menyambut ibadah puasa. Jadi apakah amalan-amalan atau perkara-perkara yang boleh kita lakukan pada malam pertama Ramadhan? [Selingan: baru perasan Momoy menggunakan perkataan 'kita' bagi menggantikan penggunaan 'korang'. Hee...]. 




Di bawah adalah antara amalan-amalan malam pertama Ramadhan:


Ghusl pada malam Ramadhan adalah sangat digalakkan. Basuhlah kepala sebanyak 30 kali tadahan tangan.
Ghusl (غسل) adalah perkataan Arab merujukkan kepada mandi. Untuk lebih details kawan-kawan boleh refer sini: ms.wikipedia 


Mendirikan solat sunat 2 rakaat, baca surah Al-Fatihah dan surah Al An'am. Kemudian minta doa kepada Allah untuk jauhkan kita daripada segala penyakit untuk tahun ini.


Membaca doa untuk malam terakhir Syaban [klik sini untuk doa]


Membaca doa melihat bulan [klik sini untuk doa].


Baca 5 doa-doa seperti di bawah. Korang boleh klik link tersebut untuk doa penuh, translation, MP3 dan video bacaan doa ye.



a. Allahumma Ya Man Yamliku      اللّهُمّ يَا مَنْ يَمْلِكُ  ,
b. Allahumma Rabba Shahr Ramazan     اللّهُمّ رَبّ شَهْرِ رَمَضَان   ,
c. Allahumma Inna Hadha Shahr  اَللّهُمَّ إنَّ هِذا شَهْر ,
d. Allahumma Innahu Qad Dakhala    اللّهُمّ إِنّهُ قَدْ دَخَلَ شَهْرُ    ,
e. Alhamdulilahil Lazee Akramna   الحَمْدُ لِلّهِ الّذِي أَكْرَمَنَا


Untuk menyambut bukan Ramadhan, baca doa ke 44 dari Sahifah as Sajjadiyyah
Kemudian disusuli dengan Doa Jawshan Kabeer. الجوشن الكبير dan Doa Hajj.

Jangan lupa untuk menghantar SMS Salam Ramadhan kepada kawan-kawan dan sanak sedara untuk meningkatkan semangat berpuasa dan menyambut Ramadhan. 

Korang juga boleh download Checklist Amalan Sepanjang Ramadhan dari IloveAllaah.com ni.





"Salam Ramadhan Al-Mubarak kepada semua Muslim dan Muslimat, Mukminin dan Mukminat" 



Sumber: 
http://www.IloveAllaah.com



Thursday, July 28, 2011

GO Tigers, GO GO Tigers !!




Assalamualaikum kawan-kawan,

Mesti ramai yang tak sabar menanti malam ni, 28 Julai 2011 penentuan Malaysia VS Singapura untuk kelayakan Piala Dunia 2014 zon Asia di Stadium Bukit Jalil. Harap baki perlawanan 90 minit tu team Malaysia akan berjuang sehabis-habisan dan keputusan perlawanan memihak kepada Harimau Malaya. Dengar cerita ticket perlawanan Malaysia VS Singapore sebanyak 85,000 keping tiket telah habis dijual sama ada secara online atau offline. Cayalah ! Go Harimau Malaya! Tanah tumpahnya darahku!

Dan ya, Momoy dedicate (tujukan) lagu ini yang musiknya telah diremix kan daripada lagu 'yellow & black' nyanyian Wiz Khalifa kepada pasukan bola sepak kebangsaan kita. Hasil tangan Dinesh Kumar a.k.a DjBiggie ni memang best. Jom layan. 




video
Video Lagu Harimau Malaya - Youtube


Lirik A.U.B - Harimau Malaya (Black & Yellow DJ Biggie REMIX) 


INTRO 
Aiyo! Malaysia we had to do a remix for this right here, 
Yeah 17 years in the makin’, the Cup is finally back, 
Malaysia STAND UP!!!

CHORUS 
Yeah ah ha, you know what it is, everything we do, we do it big 
Yeah ah ha, take screaming shots, when we sprint down the field, You know we HOT..! 
It’s Harimau Malaya when you see us on the field man, 
Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow 
we put it down for our Jalur Gemilang, 
Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow

(MR.DAN)
VERSE 1 

Salam Sejahtera Malaysia, 
Nike Vapor, Black boots, custom numbering, with the yellow SWOOSH! 
Son I’m Gangsta’, on and off the field, run like a Tiger and you know that I got em’ skills, 
Dribble mid-field, skip pass defence, and my fellaz’ at the backl locked like the fence, 
Feed the ball to Safee, GOAL number 2, this is Malaysia! You know how we do. 
Yah! We go hard, cause the time is now! Don the Black and Yellow, do the country proud. 
Ask Sabri, he gon’ tell you whats up, Harimau Muda don’t sleep till the World Cup.

CHORUS 
Yeah ah ha, you know what it is, everything we do, we do it big 
Yeah ah ha, take screaming shots, when we sprint down the field, You know we HOT..! 
It’s Harimau Malaya when you see us on the field man, 
Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow 
we put it down for our Jalur Gemilang, 
Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow

(MC Syze)
Verse 2 

Ok! Ok! Yeah! Turun padang, dengar sorakan, 
Raungan Harimau Malaya gemanya berkekalan, 
Mangsa di mata, nasib dah nyata, malapetaka bagi skuad mereka, 
Yeah, we tigers man, we never scared, 
See the stripes, step inside only if you dare, 
Let’s keep it clear, we have no fear, defending tight, attack is right, 
Hear the crowd cheer! 
Ref get your whistle on, we get our dribble on, pass you lil’ boys like you fellaz’ got your stumble on, 
We moves never wrong, you dudes never strong, 
Go ask Rajagopal, you we ON! 

CHORUS 
Yeah ah ha, you know what it is, everything we do, we do it big 
Yeah ah ha, take screaming shots, when we sprint down the field, You know we HOT..! 
It’s Harimau Malaya when you see us on the field man, 
Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow 
we put it down for our Jalur Gemilang, 
Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow, Black and yellow

OUTRO
A.U.B, F.A.M,We love you Malaysia.
BTC, the mixtape!!


To skuad Harimau Malaya... 
GAMBATTE FIGHTING !!




P/s : Jom tukar background lappy korang dengan wallpaper dan blog background Harimau Malaya [klik sini]


Wednesday, July 27, 2011

Wednesday Wordless | Cute Paperdoll





Ingat tak?





Paper doll - Google

Jawapan Fun With Momoy #1





Salam kawan-kawan.


Semalam Momoy ada buat simple kuiz di entry Fun with Momoy #1. Kepada korang yang sertainya Momoy ucapkan terima kasih. Dan sekarang masa yang ditunggu-tunggu iaitu jawapan dan pemenang. Oh ya. Soalan semalam adalah meneka gambar ni.



Apa benda ni eyh rasa-rasanya? *garu kepala

Sebelum itu jom kita lihat jawapan blogger yang join: 
kyo - rantai juntai
caliph shurikenbola LED utk party
ubiangklong
beLLa - gula-gula
Sarkasiz - bola perhiasan kaca
 Maicher - kuih raya
 hamzah ian - subang


Jawapannya adalah rantai (necklace). Peneka yang meneka tepat adalah cik kyoTahniah ^^


Nanti Momoy upload picture penuhnya yer. Thx pada yang join ^^

Tuesday, July 26, 2011

Fun With Momoy #1


Salam kawan-kawan.



Soalan
Lihat gambar kat atas dan teka apa bendanya =)


Nak join?
Tinggalkan jawapan dan email korang di komen entri ni. 
Itu saja. 


Syarat-syarat penyertaan:
1. Korang hanya boleh meneka SEKALI sahaja. 
2. Pemenang berdasarkan jawapan yang TEPAT dan TERPANTAS.
3. Warganegara Malaysia sahaja. 
4. Jawab sebelum 12:00 tengah hari pada 27 Julai 2011 




Hadiah misteri akan Momoy pos ke pintu rumah korang ^^
Selamat mencuba 

Sunday, July 24, 2011

All The Best Designs Taiwan Lash- Close Up!

Salam kawan-kawan.


Sebelum ni Momoy ada cerita review tentang beberapa jenis dan brand eyelashes. Tetapi kali ni nak close up hand made false/ fake eyelashes.




To be honest, ni first time Momoy baru cuba eye lashes in bulk. Momoy dah cuba beberapa lashes dari Taiwan ni dan okay, good experience. 




Kesemua false lashes ni adalah handmade. Mostly transparent root, soft, and natural looking. Momoy Admit that. Sebelum ini, Momoy lebih suka hard root sebab bagi Momoy senang nak apply. Momoy dah ada experience cuba soft root seperti Grazer tapi uhh... Sangat susah.




Tapi semua tu bertukar apabila kesemua lashes ni adalah soft roots. Tapi yang ajaibnya sangat senang nak apply. Serius Momoy suka. Momoy close up all the best designs Taiwan Lash untuk tatapan korang. Enjoice! 





Transparent Root lower lash | Usual price RM 26/pack



120 Wispies Style Lash | Usual Price RM 50/pack


Demi 120 Style Lash | Usual Price RM 50/pack


Dolly One lash | Usual Price RM 55/pack


Dolly Sweet Lash | Usual Price RM 55/pack


No.R12 | Usual Price RM 22/pack


No.162 | Usual Price 34/pack


No.808 Dramatic Natural | Usual Price RM 10 / PAIR



No.270 | Usual Price RM 26/pack



No.134 Usual Price RM 26/pack

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!