NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Sunday, July 31, 2011

Amalan-Amalan Malam Pertama Ramadhan | Doa Penuh, Translation, MP3 dan VIDEO Bacaan Doa



Assalamualaikum kawan-kawan.


 Esok 1 Ramadhan. Alhamdulillah. Kita dipanjangkan umur oleh NYA untuk sekali lagi menyambut ibadah puasa. Jadi apakah amalan-amalan atau perkara-perkara yang boleh kita lakukan pada malam pertama Ramadhan? [Selingan: baru perasan Momoy menggunakan perkataan 'kita' bagi menggantikan penggunaan 'korang'. Hee...]. 




Di bawah adalah antara amalan-amalan malam pertama Ramadhan:


Ghusl pada malam Ramadhan adalah sangat digalakkan. Basuhlah kepala sebanyak 30 kali tadahan tangan.
Ghusl (غسل) adalah perkataan Arab merujukkan kepada mandi. Untuk lebih details kawan-kawan boleh refer sini: ms.wikipedia 


Mendirikan solat sunat 2 rakaat, baca surah Al-Fatihah dan surah Al An'am. Kemudian minta doa kepada Allah untuk jauhkan kita daripada segala penyakit untuk tahun ini.


Membaca doa untuk malam terakhir Syaban [klik sini untuk doa]


Membaca doa melihat bulan [klik sini untuk doa].


Baca 5 doa-doa seperti di bawah. Korang boleh klik link tersebut untuk doa penuh, translation, MP3 dan video bacaan doa ye.



a. Allahumma Ya Man Yamliku      اللّهُمّ يَا مَنْ يَمْلِكُ  ,
b. Allahumma Rabba Shahr Ramazan     اللّهُمّ رَبّ شَهْرِ رَمَضَان   ,
c. Allahumma Inna Hadha Shahr  اَللّهُمَّ إنَّ هِذا شَهْر ,
d. Allahumma Innahu Qad Dakhala    اللّهُمّ إِنّهُ قَدْ دَخَلَ شَهْرُ    ,
e. Alhamdulilahil Lazee Akramna   الحَمْدُ لِلّهِ الّذِي أَكْرَمَنَا


Untuk menyambut bukan Ramadhan, baca doa ke 44 dari Sahifah as Sajjadiyyah
Kemudian disusuli dengan Doa Jawshan Kabeer. الجوشن الكبير dan Doa Hajj.

Jangan lupa untuk menghantar SMS Salam Ramadhan kepada kawan-kawan dan sanak sedara untuk meningkatkan semangat berpuasa dan menyambut Ramadhan. 

Korang juga boleh download Checklist Amalan Sepanjang Ramadhan dari IloveAllaah.com ni.





"Salam Ramadhan Al-Mubarak kepada semua Muslim dan Muslimat, Mukminin dan Mukminat" 



Sumber: 
http://www.IloveAllaah.com



13 Comments
Comments

13 tukang comment:

Mama Feti said...

bulan Ramadhan datang lagi, setahun sekali untuk dinikmati, jangan kita membiarkan ia pergi, kerana kita belum tentu akan bertemunya lagi, selamat berpuasa

Odah + One = OdahOne said...

salam MOMOY...slmt myambut ramadhan MOMOY...hope dapat bpuasa dgn jayanya...

::contengan hati::)) said...

rindu nak pergi solat terawih beramai-ramai kan kan ;)

selamat berpuasa

Maicher said...

terima kasih atas perkongsian sahabatku!
:)

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Mama Feti
Amboi.. siap pantun lagi
hihi... momoy tak pandai nak pantun2 nih
apapun, thx sudi singgah di blog momoy
salam ramadhan

@ Odah + One = OdahOne
terima kasih
odahone juga yer.
salam ramadhan
semoga kita semua beroleh keberkatan

@::contengan hati::))
ye. malam ni terawih ramai2 jom

@Maicher
sama-sama
sharing is caring kan =)

Fariduddin El-Islam said...

nak sgt g solat jemaah di masjid, tp kaki sakit..huhu

caliph shuriken said...

nice sharing..
salam ramadhan & selamat berpuasa ^^

Madiana Mohd said...

Tq for the info.. :) salam ramadhan :)

princess violet said...

selamat menyambut ramadahan al mubarak...semoge ramadhan kali ni lebih bermakne buat kite semue....insyaAllah..happy fasting!!!

saiazuan said...

nice.. thanks ;)


special komik untuk bulan puasa, hope ya enjoy it
http://eleventx.blogspot.com/2011/08/atwr-comic-5-selamat-berpuasa.html

Sarkasiz said...

selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak kpd anda!

CT NoArIzAh ArIs said...

Info yg baik thanks sudi share :)
Selamat berpuasa dan berbuka.

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Fariduddin El-Islam
tak apa.
ada byk masa lagi

@ caliph shuriken
selamat berpuasa dear

@ Madiana Mohd
sama-sama dear
salam ramadhan

@ princess violet
Amin
terima kasih
selamat berpuasa

@ saiazuan
sama-sama
selamat berpuasa awak

@ Sarkasiz
selamat berpuasa juga =)

@ CT NoArIzAh ArIs
sam-sama
terima kasih sudi baca
selamat berpuasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!