NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Tuesday, January 18, 2011

BLOGGER: Kenapa Guna Shoutmix Untuk Tujuan Jahat?


Assalamualaikum sahabat-sahabat blogger.

Kurang dari 10 minit entry ni ditulis Momoy amat-amat la terkejut bila baca message dari blogger caliph shuriken kat shoutmix Momoy. Katanya...





Kenapa guna shoutmix untuk tujuan jahat? Beliau dah pun kuarkan entry pemberitahuan supaya blogger lain tak wujud salah faham. Katanya ada blogger menggunakan nickname beliau tetapi url link pada page/ web yang bukan-bukan. Korang boleh baca entry tu di [SINI]


Kenapa ini berlaku ?

Manusia bermacam ragam. Rambut sekarang ni pun dah banyak kaler, apatah lagi hati manusia. Kenapa benda ni terjadi? Momoy beranggapan mungkin sebab :

1.  Memang dia berniat jahat. Busuk hati untuk menjatuhkan blogger lain.
2.  Kebetulan nickname sama.
3.  Kelemahan shoutmix ni sendiri. Tiada password. So sape-sape pun boleh menyamar!


Apa tindakan yang boleh dibuat ?

Report abuse dengan serta-merta untuk elakkan blogger tak bertanggungjawab tu menyebarkan lebih banyak lagi fitnah. 




Momoy cuma boleh nasihat tu saja dear. Nak tolong tak pandai. Urm... Kawan-kawan yang lain pandai tak camne nak buat report tu? Kalau ya, Momoy mohon bantuan korang untuk tolong blogger caliph shuriken yer. Terima kasih kawan-kawan.


12 Comments
Comments

12 tukang comment:

Diya Edhayaa said...

takotnye jd cmni!

phreak-id said...

Macam-macam manusia ni.

Terbaru > Klon Jejai Kelirukan Fasha Sandha > The Maxis Om Nom Nom Race > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

caliph shuriken said...

dear.. arigatou wt en3 ni..
ok, sy jelaskan utk 3 reason kt atas tu..

1. maybe random pick, kbtulan sy & krole dpt detect td.. x tau laa klau2 org jaat ni pnah pick blogger2 lain sblom ni

2. x mungkin sama sbb org jaat tu muncul dh beberapa bulan sbgai blogger.. memori sy kuat utk ingt org kuar msuk

3. shoutmix ada username & password.. klau x nk org guna nick kita sila apply website lock kt dlm a/c shoutmix

p/s: kpd semua blogger, hati2 ok.. jgn smpai org nyamar & rosakkan imej anda ^^

sissyira said...

salam

ini mesti kes dengki ni..nasib empunya badan sedar..dan beri penjelasan.

ayietouch photography said...

bhaye nih.....kene ati2 pasnih....tq momoy 4 the info.....:)

eMMe said...

salam princess momoy, ni kes berat ni, gune nickname org punye ni, takot gak, so far tak penah la berhadapan dgn kes camner, minta dijauhkan la...kalo boleh, jgn la blogger2 lain ade niat camnih, tak syok la nak berblog kalo jadi kes camnih...kan...akak selalu dpt spammer, cenne nak trace tu spam ke bukan?

Mfs said...

macam-macam ragam orang zaman sekarang neh..

De Mois said...

Hmm..2la problemnya shoutmix. Siapa2 pun boleh buat..bahaya ni

Terbaru di SuaraSendiri
Utama : Perihal ubat nyamuk

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Diya Edhayaa
seram rasa
dat y sokongan kawan-kawan penting

@ phreak-id
org ada blog dia pun nak juga
tapi salah matlamat dan tujuan

@ caliph shuriken
patuhi la etika seorang blogger

@ sissyira
tindakan cepat beliau dan rakan-rakan beliau

@ ayietouch photography
sama-sama

@ eMMe
ntah la sis. sorry momoy pun tak tahu camne nak detect spam
sebab newbie lagi

@Mfs
berbagai. ada yang ikhlas cari kawan
ada yang sengaja nak cari musuh

@ De Mois
ye. tapi kata caliph kita leh letak password tapi momoy tak tahu caranya
dear mungkin leh tanya dia how

ferry said...

hmm..tak best jadi macam ni..

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ferry
tu la... tapi kalau baca entry kat blog bro Pendekar Berkuda lagi rasa tak best

Putri_Aizat said...

bahaya tul klu jd cmni....em...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!