NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Thursday, January 13, 2011

Apa itu AMIGURUMI JAPAN Yang Comel ?


Salam kawan-kawan


Lama pula tak cerita tentang Momoy yang memang so :: in luv JAPAN | KOREA ni :: yer. Hari ni Momoy nak share cerita tentang Amigurumi Japan plak. Korang tahu apa itu Amigurumi?




Oppss... Amigurumi tu bukan Japan singer tau tetapi ia salah satu daripada Japan art. Kalau korang nak tahu Amigurumi ni sebenarnya adalah toy! Hoh… tapi apa yang istimewanya semua toys Amigurumi memang kiut sangat tau. Ia direka dengan mengait (knitted atau crochet) bentuk yang superb comel.










Apa motif atau tujuan diaorang ni buat Amigurumi ni? Tak ada tujuan. Saja-saja. Amigurumi ni dibuat sebab kekiutannya sahaja. Well… korang pun tahu yang Japan nih memang suka stuff-stuff yang cute-cute kan. Dulu Momoy pernah posting tentang cosplay restaurant dan smiley text yang comel kan. Ingat?!








Kata follower setia Momoy caliph shuriken dalam entry [Usa-mimi Headbands : The simple way to look cute]Usa-mimi dalam Jepun; usagi itu ialah rabbit dan mimi pula telinga. So kalau Amigurumi pula; ami tu bermakna kait dan nuigurumi pula maknanya doll. So jadilah Amigurumi - knitted stuffed doll. 




Amigurumi ni pun ada banyak pattern. Tapi pattern yang paling famous adalah bentuk benda atau binatang yang di kait comel ^^ Comel sangat!








Tapi Amigurumi ni bukan sekadar untuk toys jer yer kawan-kawan. Accessory sebagai keychain dan tempat gantung kat handset pun dibuat juga. Yang penting Japan Amigurami ni mestilah dikait dengan motif yang comel. Hehe… 








Mesti korang yang pandai bab-bab mengait ni dah mengeletar kaki nak buat Amigurumi ni kan. Hehe... Cuma korang kenalah pandai memahami pattern kaitnya. Contoh seperti kat bawah nih.








Macam simple tapi pening juga nak membuatnya. Korang berminat nak try buat Amigurumi sendiri boleh laa godek-godek Google dengan menaip keyword 'Amigurumi pattern' atau 'Amigurumi tutorial'. Dan kesemua picture Amigurumi ni Momoy ambil dari Google.



10 Comments
Comments

10 tukang comment:

**Bila Comel Jadi Comot** said...

momoy buatkan comel satu

taliff said...

aaaaa..momey buat contest buat amigurumi...ngeee ngee ngeeeee

rashid said...

Alalala, apsal la comel sangat benda ni, pernah nampak kat kedai dalam pasaraya, memang kiut..hehehe

.::: Princess MOMOY :::. said...

@**Bila Comel Jadi Comot**
hehe...momoy pun tak pandai comel

@taliff
erk... boleh gak
syarat-syaratnyer suma amirugumi tu kena submit kat momoy
wahaha....

Hydolarc said...

erkk..x reti nak kait la dear...belikan bule laa :D

NuSaNa NoSa 91 said...

comelnya.. bg la satu kt keen, momoy~ hik3~ ^_^

ferry said...

cantiklah..momoy blajar la kait..nanti boleh hadiah kat ferry.. :D

.::: Princess MOMOY :::. said...

@rashid
heheh...kecik2 comel2 jer kan

@ Hydolarc
nak nak nak

@NuSaNa NoSa 91
baru jer momoy nak pau keen. Ahaaa..

@ferry
boleh. boleh
nanti nak buat meow jadi rimau plak
muahaha...

caliph shuriken said...

kawaii ne..
nk satu.. tlg kaitkan, bole? ;)

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ caliph shuriken
hihi... nak ke dear ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!