NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Saturday, December 25, 2010

Fungsi MENU di Nuffnang



Suma blogger sama ada otai atau newbie (macam Momoy) mesti familiar dengan menu Nuffnang kat atas tu kan. Tapi sengaja Momoy nak refresh semula fungsi menu di Nuffnang tu. Hoho...


Menu 1Getting Started


Ini menu yang WAJIB di klik oleh blogger yang baru jer register ngan Nuffnang. Di situ ada 3 permulaan (intro) iaitu:


1. Lengkapkan Biodata Blogger
2. Daftar blog korang ke dalam Pengurus Blog
3. Pasang iklan Nuffnang ke dalam blog korang


Menu 2 : Analytics

Bagi korang yang nak buat research atau analysis untuk blog korang boleh sangat laa klik kat menu ni. Kat sini la juga suma info uv (unique visitor) akan ditunjuk dengan details.

Menu 3Earnings

Momoy percaya ramai yang paling suka dengan menu ni. Haha... Kat menu ni korang boleh melihat jumlah earning dari BE, ME dan Kempen. 


Semua details seperti CTR Bonus [NUFFNANG : Apa itu CTR Bonus?] juga ada kat menu tu. Kat situ juga boleh cashout (melebihi RM50) duit En. Nuffnang beri. 

Err...yang ni Momoy cuma dapat view je dulu. Nak cashout tak cukup lagi maa. Haha... 

Menu 4 : Add Ads

Menu ni la yang laing penting bagi blogger yang nak letak iklan Nuffnang dalam blog nya. Menu ni juga explain macam mana nak install duit-duit iklan-iklan tersebut dalam blog korang.

Ada 3 jenis iklan yang korang boleh pilih atau kesemuanya sekali iaitu Leaderboard | Skyscraper | Large Rectangle

Menu 5 : Blog Manager

Kalau korang ada lebih dari satu blog korang boleh daftar blog tersebut kat menu ni. Korang jugak boleh add atau remove blog yang korang suka. 

Selain tu, korang juga boleh buat buang, ubah atau update survey yang disediakan oleh Nuffnang seperti gambar bawah ni.




Menu 6 : Blogger Bio

Nak update biodata korang? Hah. Klik saja la menu ni. Biodata di sini lebih kurang macam menjawab soalan dan ada 4 soalan kesemuanya. 

Menu 7 : Polls 

Ini untuk buat undian. Tapi buat masa sekarang Nuffnang off dulu (Momoy punya la...Tak tahu la korang punya)

Menu 8 : Evangelist

Menu ni untuk korang choose brand yang korang suka. Tapi Momoy tak kisah apa pun jenis brand (iklan) yang Nuffnang bagi. Suma Momoy suka ^^

Menu 9 : Nuffnang Xchange

Dalam menu ni ada inisiatif dari Nuffnang untuk up kan traffic korang dengan install Nuffnang Xchange ke blog korang. Cara-cara nak install Nuffnang Xchange juga ada dalam menu ni.

Itu la simple note dari Momoy tentang fungsi menu di Nuffnang ni. Apa yang Momoy tak tahu tapi korang tahu boleh share sama-sama yer. 

Terima kasih sudi membaca entry ni =)


9 Comments
Comments

9 tukang comment:

Diya Edhayaa said...

thanx momoy 4 diz info..
sy pn bru ade nuff..
xphm gk ag...

ferry said...

teruskan sharing lagi momoy..sharing is sexy

syira aka sepatu hijau said...

salam


syira punya pun tak layak nak di cashout lagi...

sekadar buat tatapan mata je :)

iniialahaku said...

tutorial yg xpenah org buat..hehehe..thniah2

tsaicoutic tranmorphersys said...

cayalah...gud2

Bro Framestone said...

bro kalau bukak nuffnang dok check traffic je la

oh ada evangelist.. dh lame xclick benda tue.. ok nk g klik kejab

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Diya Edhayaa
sama-sama =)
thx for comment yer dear

@ ferry
sharing is sexy yer. haha...

@ syira aka sepatu hijau
tu la...biler ntah boleh cashout. nak tgk juga performance kan syira =)

@ iniialahaku
heheh...x pernah org buat eyh...
erkk...alamak momoy dah jadi org pelik. haha...

@ tsaicoutic tranmorphersy
hehe...thx dear

@ Bro Framestone
hehe...sama la ngan momoy.
paling kerap check traffic and nuff jer. haha...

aQmam JaFFar said...

thankz 4 de informtion...
bru je wt blog..x sempt pun lg nk daftar nuff tu..heehe

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ aQmam JaFFar
salam kenalan dari Momoy dear
hehe...selamat datang
jom sama-sama meriahkan dunia blog =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!