NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Tuesday, December 7, 2010

JAPAN MAID CAFE a.k.a Cosplay Restaurant

Sekitar tahun 2000 Jepun telah mengembangkan satu lagi industri yang dipaggil “maid cafe” yang dibuka di Akibara dan beberapa tempat di Shinjuku termasuklah beberapa tempat lain di bandar2 besar di Jepun seperti Osaka yang akhirnya telah diikuti oleh beberapa negara lain. Industri yang Momoy maksudkan tu sebenarnyer adalah restaurant (cafe).


Papan tanda maid cafe kat depan pintu


Mesti korang tertanya-tanya aper yang menarik sangat restaurant kat Jepun nih. Okay, konsep maid café nih hampir sama dengan concept anime dalam manga-style di mana custom, rekaan dalaman dan luaran maid café sama dengan anime. Waitress akan memakai cosplay anime sambil melayan customers di maid café tersebut. Alahai…kiutnyer…



Cosplay anime yang ditransfer ke realiti



Di maid cafe, makanan dan minuman akan dihias dengan comel sekali. Adoii…nih yang buat sape-sape pun rasa sayang jer nak makan. Haha…  


Tengok air nih...cute nyer ^^

Disebabkan decoration dan cosplay anime ni,  maid café juga dikenali sebagai cosplay restaurant. Korang juga tahu yang cosplay anime kat Japan nih memang berkembang luas kan. Jadi kewujudan maid café nih sedikit sebanyak turut memeriahkan lagi suasana tersebut. Cayalah…



Banyak stuff2  kawaii dan game Anime-esque buildings dan stores di Akibara

Disebabkan maid café nih dah mula tumbuh macam cendawan kat Japan. Maka, maid café sekarang ader plak additional service untuk tarik customers.  Ada sesetengah maid café membolehkan korang yang bayar extra untuk maid tu entertain korang dengan bermain game yang simple2. Tapi maid café nih sangat-sangat laa strict dengan masa yang korang spend ngan maid tanpa placing additional orders atau bayar untuk main games.


Maid main games dengan customers

Kadang-kadang maid tu akan nyanyi sambil beraksi cute semasa hidang makanan (aksi seperti Sailormoon adalah yang paling popular). Tapi tak suma maid nih betul-betul comey tapi custom tu yang buat mereka nampak comey sebenarnya =)

Yang nih seyes comey...

Kalau dah comey-comey jer awex yang jadi waitress nih kan, mesti laa owner nyer dah stanby rules untuk customers di maid café untuk protect maid-maid comey tersebut. 




Kalau korang berminat nak ke maid café, 10 rules nie WAJIB korang ikut iaitu:

1    1. Tak boleh sentuh maid kat situ. Cuci mata sahaja okay.

      2. Dah comey sangat maid nyer so nak minta no. telefon. Tapi tidak dibenarkan sama sekali  
          minta nombor telefon maid.

3.      3.  Kalau no. telefon tak boleh email pun jadi lah. Boleh jugak nak add kawan pesbuk 
          atau chatting kat YM. Tapi email maid nih pun korang tak boleh minta. Haha...

4.     4.  Juga tak boleh tanya hal-hal peribadi termasuk ler pukul berapa maid nih abes keje.

5.   5.        Korang jugak tak dibenarkan gatal-gatal nak hantar/ ambil maid nih g keje/ balik 
          rumah. Follow maid nih pun tak boleh yer.

6.      6.    Tak boleh juga nak pusing-pusing kat luar atau berhampiran maid cafe tu dengan harapan 
          nak jumpa maid nih biler dia keluar/ masuk.

7.         7.    Tak boleh jugak ‘harm’ pekerja, tetamu atau jiran kat maid cafe tue.

      8.  Rules yang paling ketat sekali – korang tak dibenarkan amik gambar maid termasuk lah 
           hiasan dalaman dan luaran maid café tersebut. Tapi ader jugak maid café yang benarkan 
          customers amik gambar tapi dikenakan bayaran. Lebih kurang 400-500 yen ($5) sekali 
          snap. Duit kiter berapa yer.

      9. Korang nak bawak masuk makanan/ minuman dari luar sebab maid cafe nih mahal ? 
          Lupakan sajer. Sebab memang tak boleh.

     10. Akhir sekali, korang tak boleh smoking atas tangga/ berdekatan dengan maid cafe.


Dan sekarang, industri nih bukan saja berkembang pesat kat Jepun malah di negara lain telah meniru concept maid cafe Japan nih. Contohnyer macam Filipina, Mexico, America, Canada dan Europe tapi maid nyer tak ler comey macam kat Japan nih. Sebab maid sana custom kurang comey. Lebih kepada professional sket kot.


video
Video di maid cafe (x_O)


So amacam ? Best tak cosplay restaurant nih ?


UPDATE : Sebab ramai yang bertanya tentang biler cosplay event kat Malaysia nih. So Momoy post info tue kat SINI.

P/s : Cayalah pada idea Masato Matsuzaki yang mula-mula ran Cure Maid Café nih pada 
        March 2001. Syabas bro !


28 Comments
Comments

28 tukang comment:

saiazuan said...

wah cosplay.. :D

http://eleventx.blogspot.com/2010/12/after-tea-with-robot-apa-sudah-jadi.html

ajelan said...

wahh best entry u nie, kalo saya dpt ke jepun sy nak shoot gmbr org sne kawin mcmne...ermm seronokk, klik sini tgk mcmne sebenarnye mjlis org kiter kwin, mne tau anda berminat, ley hubungi saya, tingglkan la jejak korang, pastu komen ye

aNnE said...

g maid cafe nak tengok awek jepun..hehehe

.::: Princess MOMOY :::. said...

@saiazuan
yer...jom jom time square nnt

@ajelan
mmg best kalau dapat g
satu hari mesti g sana

@aNnE
hehe...comey-comey kan =)

caliph shuriken said...

jom olidei kt jpun ^^

shada wentz said...

MAID SAMA!!
i watched that anime! hee :)

sekamar rindu said...

salam....

banyak nya rules...hehe..
memang tak boleh sentuhnya pun kan..tak baik berdosa..bukan muhrim tu..:)

selamat menyambut Maal Hijrah..

Kenzo@MrConteng said...

ohh! kenapa la awek jepun cute2! hihi

Afiefah Safieni said...

jepun semua comey2...
bgus btol ada syarat macam tu..

Liquid said...

warghh nak p sane lah..!!

.::: Princess MOMOY :::. said...

@caliph shuriken
hehe...mesti g sana juga nanti

@shada wentz
adaptasi dari komik. ngee~~

@sekamar rindu
salam maaf hijrah
memang banyak rule. nak tekel memang tak dapat laaa...haha...

@Kenzo@MrConteng
ntah ler...momoy pun suka ngan awex jepun-korea

@Afiefah Safiene
Yer..untuk safety

@Liquid
haha...jom-jom

Far8 budak baik said...

no1 tu aku sukaaa sgt..
tak ley sentuh..cuci mata je..
hahaha..momoy sengal..=P

Luffy said...

momoy..cumil2...momoy tanye jadi sala sowg maid kt situ ke?? ngeee

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Far8 budak baik
hehehe.... suke eyh =)

@Luffy
Erkkk...momoy x layak
maid situ suma super comel
momoy comot. ngee~~

edi_fm32 said...

momoy pn cute gk..ssuai nk kje kt tmpt tu..

nabila saat said...

mcm dlm cite hana kimi japan..yg sano jd maid..tomey2

.::: Princess MOMOY :::. said...

@edi_fm32
Erk...cute kah saya...haha
btw, thx dear =)

@nabila saat
mmg idea nih diambil dari comic dear =) cute kan

thx for comment yer kawan-kawan

Nismo BluebirD said...

kalau restoren maid jepun bukak kat Malaysia,mmg ramai pakcik2 gi cuci mata...^^
sy pun gi jugakk...kikiki^^

xkane said...

best nye restaurant tu...aku pasti, kebanyakan pelanggan yang datang bukan menjamu selera. tetapi menjamu mata...ahaks...ahaks

ladyNUR said...

comel betullah .. suke2

Jejaka Terhangat said...

bila princess momoy nak pakai maid cosplay camtu? JT jadi customer 1st princess momoy..mau? haha..

Anonymous said...

mau masuk deh.....

Samuel Yanuar said...

coba di indonesia ada......

farah said...

pergh,best doe,mau malaysia uat cmni kn best,tmbah mau playan lelaki yg encem,hahaa *gatal

. Amiera . said...

haha byknye syarat2 yang tak boleh.. masuk telan air liuq jelah tgk maid2 tu sume.. sampai termimpi2.. hehehe

tsaicoutic tranmorphersys said...

wuhuuu..sub culture japan mmg unik...tu yg nk p sane sngt tuh...trun harajuku...shinjuku...shibuya..

Ayie said...

betapa indahnye kalau mapley kat Malaysia pakai awek cun jadi pelayan.. hahahha

De Mois said...

owh..yang ni memang tarikan. sebab kat sana anime memang fenomena

Menarik di SuaraSendiri
Entry khas buat Jozan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!