NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Wednesday, December 15, 2010

Nak POTONG Kuku ? - Baca Ini Dulu


Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh !

Hari ni korang ada terfikir nak potong (kerat) kuku bagi pendek tak ? Wokeh. Bagus laa… Kemas sket ye tak. Lagi pun dalam Islam hukum potong kuku tu harus. 

Korang tahu adab potong kuku? Momoy citer serba ringkas apa yang disunatkan dalam Islam semasa potong kuku.

Sebelum

Disunat membaca Bismillahhirrahmanirrahim.
Niat kerana ALLAH - Nawaitu lillahhi Ta’ala

Semasa

Bagi jari TANGAN 

Mula dari tangan kanan; jari telunjuk- tengah – manis – kelingking
Kemudian tangan kiri; jari kelingking – manis – tengah – telunjuk
Akhir sekali; ibu jari kiri dan baru lah ibu jari kanan.





Bagi jari KAKI plak...

Oleh sebab Momoy tak tahu apa term yang orang guna untuk jari kaki- maka Momoy taip nama jari kaki nih macam jari tangan yer. Huhu...

Bermula dengan kaki kanan - jari kelinking - manis -tengah -telunjuk - ibu jari
Kemudian kaki kiri - ibu jari- telunjuk -tengah - manis- kelinking.




Selepas

Apa yang korang buat lepas tu? Buang je ker? Adab potong kuku... kita disunatkan membasuh kuku tersebut dan tanam laa kalau boleh sebab ia adalah sebahagian dari anggota badan kita ^^


Masa potong kuku yang disunatkan pula adalah Isnin, Khamis dan sebelum solat Jumaat.

Jadi kawan-kawan… Momoy nak ajak korang manfaat jari-jari cantik korang tu dengan vote 
No. 382 yer [klik SINI]. Hek..hek..hek… 



P/s : Jangan luper vote No. 382 yer =)

6 Comments
Comments

6 tukang comment:

Amy Syaquena said...

Good info thanks ye..

purplekyu^_^ said...

care nk potong kuku tgn igt dan mmg buat cmtu^^
tp kuku kaki je x tau...huhu

iniialahaku said...

suma ikut..juz yg tnam 2..hurm..kkdang jela.xpa kan??

pilotHans said...

wow. ade jugak org same ^_^ dulu ustaz sy ajar mende yg same n sampai arini sy amalkan..yg tangan tue same..yg kaki tue i daa tersesat daa..tp thanks..leh perbetulkan..

i rase kaki i wat 2-10-1..hahah.xpe pasni i betulkan..

alhamdulillah , at least ade gak sunnah rasul yg kite amalkan..

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Amy Syaquena
yer..sama-sama dear. sharing is caring kan =)

@ purplekyu
hehe...takpe ..pasni leh amalkan =)
dapat pahala

@ iniialahaku
bagus. thx dear for comment =)

@ pilotHans
salam kenalan.
kadang dah lama mmg terlupa.
momoy pun. refresh semula.

anakpakdin said...

punya nak kempen pon xyah la
kerat jari tgn si hijau tu..

nice info. thank u :)
sudah undi pon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!