NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Tuesday, March 8, 2011

ORI-KESHI | Kawaii Eraser Maker




Assalamualaikum kawan-kawan.

Dah lama tak buat entry .::: in luv JAPAN | KOREA :::.
Blogger-blogger yang tanya Momoy tempoh hari tentang entry Japan ni, maka Momoy create entry ori-keshi ni khas untuk kamu =)




Apa itu ori-keshi? Ori-keshi ialah original eraser maker. Di Jepun, diaorang buat sendiri kawaii (cute) eraser menggunakan tool eraser maker (ori-keshi) terutamanya chikaro (awek) dan kanak-kanak Jepun. 


Apa yang ada dalam ori-keshi ni adalah eraser yang berbagai jenis warna dan eraser maker yang berbentuk seperti wafer jer. Cute giler ^^




Packaging dan tools ori-keshi ni pun dah nampak fun kan?


Proses membuat eraser ni sangat simple.



 1.  
Break down eraser stick tersebut.
 

2.  Susun eraser stick tu mengikut design sheet
 3.   Tambah sedikit air (1/2 sudu kecil jer)



4.  Masukkan dalam microwave selama 1 minit !
 5.  Keluarkan dari microwave. Sejukkan dalam air sejuk

Siap !


Kawaii ne? Nak guna sendiri. Atau pun bungkus dalam kotak yang comel. 
Tadaa...



Siap untuk diberi pada kawan sebagai hadiah! 




Selain ori-keshi ni, korang berminat DIY boleh klik entry ini:





Korang juga boleh membaca entry kawaii Japan yang lain seperti :




Credit pictures to Google


12 Comments
Comments

12 tukang comment:

Gen Fujita said...

Kawaiiiiii!!! Buat gift pun best ni.

caliph shuriken said...

kawaii.. dear.. tlg wt satu, nk bg kt prospek, hikk...

latest en3: ~ blue diamond ~

EB said...

Comelnyer...

myzatulmarghliyana said...

kawaii desu ne. hehee kat malaysia ade ke bende ni jual? kat mane ye?

CIK TOM said...

comelnya....eiii geram la pulak tgk..hehhehe

ferry said...

kawaii tu ape? buatkan satu tau

z.u.n.a.i.d.a said...

comel! tapi rumit gak nak wat ni ek! mesti xde jual kat sini ee amy

P0polita said...

wow! sgt comel n kretif.. alangkah bagusnye kalau popolita ni pun kretif mcm tu.. huhuhu

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Gen Fujita
tu la...biarpun hadiah pemadam getah je tapi cute kan?
sweet jer...

@ caliph shuriken
hoho...buat tuk dia pastu bagi kat org lain...tamo..tamo tamo

@EB
tu la...cute kan

@myzatulmarghliyana
ori-keshi ni kena beli online dear ^^

@ CIK TOM
hehe....momoy pun geram tengok

@ferry
kawaii tu dalam bahas Jepun.
Kawaii = cute

@ z.u.n.a.i.d.a
susah? eyh...simple je zue
1. pecahkan stick
2. susun
3. macrovave 1 minit

itu jer dear =)

@ P0polita
boleh jer dear popolita
ori-keshi nih budak-budak pun boleh buat
kalau popo nak boleh beli ori-keshi online =)

Ayie said...

wah.. homemade.. nice.. haha

kat malaysia ada gak homemade stationary.. Nama menatang tuh, ialah GAM KANJI.. dulu-dulu time kanak-kanak ribena, tgh malam, baru teringat ada keje rumah nak kene pakai gam.. kedai dah tutup.. lalu encik mak pegi amik nasik, buat jadi gam.. wow.. style owh.. tapi sangat tak kiut la gam kanji tuh.. hahaha

Far8 budak baik said...

waa..kreatif lahh kau kn momoi..
hahaha..boley lakk wat sendiri..
peh peh..kreatif

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Ayie
hehe...tul tu
gam kanji tapi kena hati2 bila guna sebab senang comot =)

@Far8 budak baik
dear farhan
lamanya tak nampak =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!