NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Tuesday, March 15, 2011

INTERNET SLOW Kesan dari Tsunami di Jepun



Salam kawan-kawan.




Pihak TM telah mengeluarkan pengumuman tentang servis internet atau jalur lebar streamyx yang terganggu kesan daripada tsunami yang melanda Jepun baru-baru ini. Ini menyebabkan internet menjadi slow. Jika hosting site korang di Jepun atau merentasi lautan ke USA, mungkin kesannya lagi ketara. Jadi kepada korang yang sedang melayari Facebook ketika itu, memang mengalami internet sangat-sangat slow. Sampaikan ada juga yang tak dapat nak login Facebook. Lembap.


Telekom juga telah mengeluarkan report berkenaan kerosakan kabel bawah laut (undersea cables) mereka. Gempa yang berlaku di Jepun pada Jumaat lalu telah merosakkan kabel bawah laut. Ia memberi kesan kepada connectivity panggilan yang dibuat antara China dan Jepun. 


Dan ini pengumuman (announcement) dari TM





"Telekom Malaysia Berhad (TM) wishes to inform our customers that TM and its consortium members have identified that the earthquake occurred in Japan earlier today has affected Japan – US Cable Network (JUCN) and Asia Pacific Cable Network 2 (APCN2) cable networks linking Malaysia to The United States of America (USA) and Hong Kong (HK).


Customers using Internet services nationwide may experience some degree of service degradation such as slow browsing and high latency while accessing international websites hosted in the USA, Europe and North Asia. Customers using Virtual Private Network (VPN) and other critical business applications linked to USA, Europe and North Asia may also experience some level of service degradation. Meanwhile, to alleviate the problem, the traffic has been diverted and managed effectively to ease the situation.


We will make further announcements on the progress of the restoration works and TM apologizes for any inconvenience caused by the disruption. We would like to assure our customers that all necessary measures is being taken to restore the services as soon as possible.


We wish to thank our customers for their understanding and patience during the affected period. Should you require any further assistance, please do not hesitate to email us at help@tm.com.my for TM fixed line and Streamyx customers and unifi@tm.com.my for UniFi customers."


Kawan-kawan mari kita berdoa dan [menderma kepada mangsa tsunami Jepun] dan semoga mereka bebas dari [ledakan radioactive dari Stesen Tenaga Nuklear Fukushima Daiichi 1] yang meletup.

12 Comments
Comments

12 tukang comment:

sarah mohamad said...

takpe lah. nak buat macam mana kan. hope japan tabah menghadapi dugaan ni. #prayforjapan .

nadiya taqwa adam said...

ohh .
patutlah internet slow semacam je .
tengs 4 da infomation :)

nadiya taqwa adam said...

ohh .
patutlah internet slow semacam je .
tengs 4 da infomation :)

wasabi onee-san said...

La, ptt la slow sgt tiap kali connect fb sjk akhr2 nie..

eMMe said...

malaysia pun turut rasa bahang bencana alam negara Japan kan...moga mereka kuat hadapi malapetaka ini.

EB said...

A'aa mmg sngt² slow skrg ni..
Terutamanya FB.. Tp blog steady lg stakat ni.. hehehe..

Liquid said...

ptt la cm slow jek uhu hope mereka smua tabah lah xdpt nk byangkan kalo malaysia kene uhu

a n a s t a s y e a said...

patut la lembab je nak buka facebook hari nie =)

anastasyea's latest post .. Jutaan Ikan Menyerang Pantai Acapulco di Mexico | Kesan Fenomena Tsunami dan Gempa Bumi di Jepun

P0polita said...

wow.. thanks for the info.. baru tau punca intenet slow semacam je ni..

odah + one = odahone said...

tenet odahone slow gak tp sbb bandwith dh overlimit...dashyat btul tsunami ni...

Republic Aku said...

patut laa....baru tahu ni....dah berbakul dosa maki hamun....adoi!!

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ sarah mohamad
kesian diaorang kat jepun
kalau loji tu letup kat amerika ke israel ke baru best

@ nadiya taqwa adam
sama-sama =)

@ wasabi onee-san
tu la. hujan pun turun dalam musim panas ni

@ eMMe
tu la dear. jom donate untuk mereka

@EB
ok la tu
blog momoy mmg da berat. nak bw pun tak boleh

@ Liquid
malaysia kalau macam tu dah tak ada dalam peta dah dear. hilang

@ a n a s t a s y e a
momoy nak login pun tak boleh
huhu...

@ P0polita
sama-sama. punca kerosakan dari kabel bawah tanah

@ odah + one = odahone
mmg dasyat. satu dunia terasa impaknya

@ Republic Aku
haha...ni meski maki TM berbakul-bakul tak hingat ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!