NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Monday, March 14, 2011

Cara Test Kualiti Keyboard Komputer Korang



Cute computer keyboard- Google


Momoy terjumpa satu artikel menarik mengenai cara-cara untuk kita test keyboard komputer kita sama ada power atau tidak. Caranya amat simple. Apa yang perlu korang buat cuma ikut langkah-langkah ini:


1. Buka 'Notepad' korang.
2. Click serentak 'shift' kiri dan shift'  kanan dan tahankan.
3. Tanpa lepaskan 'shift' kiri dan'shift'  kanan, korang taip perkataan ini: 
    'the quick brown fox jumps over the lazy dog'
4. Kemudian korang lihat ada tak huruf dalam perkataan tu yang hilang.


Result: Semakin banyak huruf yang tidak keluar, maknanya makin teruk kualiti keyboard 
korang ^^
Ini result Momoy: he quic brown ox ump over he z og 


Korang tahu kenapa perkataan 'the quick brown fox jumps over the lazy dog' yang dipilih untuk test keyboard komputer? Sebabnya perkataan itu mengandungi semua huruf dalam alfabet. Di mana ia kebiasaanya digunakan untuk mesin taip dan keyboard komputer, dan juga digunakan dalam aplikasi lain yang melibatkan semua huruf dalam abjad Inggeris.

18 Comments
Comments

18 tukang comment:

nur anis said...

ada15 je yang keluar..huhu

mish cokat said...

haiya ! ade 5 abjad hilang woo..

.::: Princess MOMOY :::. said...

@nur anis
hihi...lebih separuh tu (^_^)'

Budak Chomot said...

Melin dah test dah .
Teruk jugak keyboard Melin ni .
Tu lah taip kuat-kuat lagi .
Haha .
Btw thanks Momoy for the info :)

.::: Princess MOMOY :::. said...

@mish coklat
5 jer.. kualiti tinggi tu

@Budak Chomot
hihi..sama la ngan momoy
kalau tak tekan kuat-kuat rasa tak puas jer. haha...

ayie said...

THE QUIC BROW OX UMPS OER THE Y O

ni je yang keluar..:( ada yang rosak..

puanbee said...

oh buleh jugak test nih :)

harga jual blackberry iphone laptop murah said...

heheheh. cute keybord . i want test

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ayie
lebih kurang sama dengan result Momoy ^^

@puanbee
yer...jom jom test

@ harga jual blackberry iphone laptop murah
urm...jom test.
nak beli keyboard nnt boleh test dulu kat kedai lain kali kan?

Kei Seichi said...

HE QUIC BROWN OX UMP OVER HE Z OG <--ni keyboard baru beli

TE QUICK BROWN FOX JUP OVER TE LAZY O<--ni keyboard laptop...

rugi pulak beli keyboard ni..padahal baru je ag..T_T

thanks for the tips cik momoy...=)

caliph shuriken said...

ni jaa yg kuar
TE QUICK BROWN FOX JUP OVER TE LAZY O huh...

latest en3: impak tsunami

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Kei Seichi
hihi...sama-sama
momoy test keyboard asing dari laptop
yang laptop x test lagi

@ caliph shuriken
banyak juga tu dear =)

athime said...

THKBNFJSTHLAYDG

ahahaha~!
15-T-H=13 Abjad sahaja.

Nini Mohd said...

THE QUIC BROW FOX JUPS OER THE LAY FROG

ni jer yang keluar.
ingatkan lagi teruk, sebab keyboard ni memang dah lama rosak. huhuu~
tapi mungkin sebab ni test untuk kualiti, bukan test keyboard tu rosak ke tak. ;)

De Mois said...

Huishh..teruk jugak keyboard SS ni. banyak yang hilang. ade 16 je keluar


Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

Odah + One = OdahOne said...

OdahOne saja test kat keyboard yg rosak cuma 10 jek yg keluar...hoho...mmg patut pn kena buang dlm tong sampah...

Far8 budak baik said...

momoy...
NF penah
test ni..
kawan NF ajar..
hahahaha
mmg stylahhh =)

Anonymous said...

This blog was... how do you say it? Relevant!! Finally I've found something which helped me. Many thanks!

Feel free to surf to my blog post iphone 5 release date uk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!