NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Sunday, November 28, 2010

PENTING - Kod babi pada makanan

Time ngah blogwalking Momoy terjumpa satu artikel nih yang sgt2 penting bg umat Islam. So kebenaran dah minta dr ustazah tersebut untuk share bersama korang. Credit to kerana cinta. Korang baca la even panjang sket yer. Penting nih...
Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai di Badan Pengawasan Ubat & amp; Makanan (POM) di Pegal, Perancis. Tugasnya adalah mencatat semua barang, makanan dan ubat-ubatan.


Produk apa pun yang akan dipasarkan oleh suatu perusahaan, produk tersebut harus mendapat izin terlebih dahulu dari Badan pengawas Ubat dan Makanan Perancis. Syeikh Sahib bekerja di Badan tersebut bahagian QC. Oleh sebab itu dia mengetahui pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan. Banyak daripada bahan-bahan tersebut ditulis dengan istilah ilmiah namun ada juga beberapa yang ditulis dalam bentuk matematik seperti E-904, E-141 .


Awalnya, saat Syeikh Sahib menemui bentuk matematik tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut kepada seorang Perancis yang pakar dalam bidang itu. Orang tersebut menjawab, “KERJAKAN SAJA TUGASMU, DAN JANGAN BANYAK TANYA.”


Jawaban tersebut menimbulkan rasa curiga buat Syeikh Sahib. Kemudian dia mula menyelidiki kod matematik tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang dia temui cukup memeranjatkan kaum muslimin di dunia.


Hampir seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk daging adalah daging babi.  Penternakan babi sangat banyak di negara-negara tersebut. Di Perancis sendiri jumlah penternak babi mencapai lebih dari 42000. Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkan dengan haiwan lain.  Namun orang Eropah dan Amerika berusaha menghindari lemak-lemak tersebut.


Yang menjadi pertanyaan sekarang; Di manakah lemak-lemak babi tersebut? 
 Jawapannya adalah: Babi-babi tersebut dipotong di tempat perniagaan (secara) kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM. Kemudian badan babi tersebut dipusing untuk membuang lemak. Kira-kira 60 tahun yang lalu, lemak-lemak tersebut dibakar.


Mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut. Awal kajian, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata ia berhasil. Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupa dan dipasarkan.  


Dalam pada itu negara-negara di Eropah memperlakukan aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan dan ubat-ubatan dicantumkan pada kemasan. Oleh kerana itu bahan yang terbuat dari lemak babi dicantumkan dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada kemasan produk. Mereka yang sudah tinggal di Eropah selama 40 tahun terakhir ini mengetahui hal tersebut.


Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam pada saat itu sehingga menimbulkan defisit perdagangan bagi negara pengeksport. Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara, anda mungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. 


Pada saat itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke belahan benua melalui jalur laut. Perjalanannya memakan waktu berbulan-bulan untuk sampai tempat tujuan sehingga bubuk mesiu yang ada di dalamnya mengalami kerosakan akibat terkena air laut.


Kemudian mereka punya idea untuk melapisi peluru tersebut dengan lemak babi. Lapisan lemak tersebut harus digigit dengan gigi terlebih dahulu sebelum digunakan.  Saat berita mengenai lapisan tersebut tersebar dan sampai ke telinga tentera yang kebanyakan muslim dan beberapa vegetarian (orang yang tidak makan daging), maka tentera – tentera tersebut menolak berperang sehingga mengakibatkan perang saudara (civil war).


Negara-negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan catatan lemak babi dalam kemasan dengan mencatat lemak haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970-an mengetahuinya. Saat pengeluar produk ditanya oleh pihak berwajib dari negara Islam mengenai lemak haiwan tersebut, maka jawapannya ialah lemak tersebut adalah lemak sapi (lembu) & amp; domba, meskipun begitu, lemak-lemak tersebut masih haram bagi muslim kerana kaedah penyembelihan haiwan ternak tersebut tidak menurut syarak.  


Justeru itu produk dengan label baru tersebut tetap dilarang masuk ke negara-negara Islam. Akibatnya, pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang sangat serius kerana 75% penghasilan mereka diperoleh dengan menjual produknya ke negara Islam, di mana laba pasaran ke negara Islam bisa mencapai jutaan dolar.


Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan kod E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat di banyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta gigi, sejenis permen karet, coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin dan beberapa multi vitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & amp; ubat-ubatan lainnya.


Gambar hiasan jer...


Semenjak produk – produk tersebut di atas banyak di konsumsi [penggunaan barang-barang (spt hasil pertanian, perusahaan, dll)] oleh negara-negara muslim, kita sebagai orang Islam tidak terkecuali sedang menghadapi masalah penyakit masyarakat yakni hilangnya rasa malu, kekerasan dan seks bebas.


Oleh itu, saya mohon kepada semua umat Islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang akan kita konsumsi dan merujuk dengan daftar kod E-CODES berikut ini.  Jika ditemukan kod-kod berikut ini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka hendaknya dapat dihindari kerana produk dengan kod-kod tersebut di bawah ini mengandungi lemak babi.E100curcumin pewarna kuning selalunya dari sumber tumbuhan iaitu kunyit.
E110sunset yellow fcf; orange yellow fcf – banyak digunakan dlm produk mkanan
E120chochineal, carminic acid, carmines – x pasti warna apa rasanya merah..
E 140 chlorophylls and chlorophyllins warna hijau
E141 Copper complexes of chlorophyll and chloropyllins – pewarna
E153vegetable carbon – pewarna
E210 benzoic acid sejenis pengawet terdapat dalam kicap, sos sirap, sardin dll
E213calcium benzoate sejenis pengawet jg dalam bentuk garam
E214Ethyl p-hydroxybenzoate – pengawet
E216 Propyl p-hydroxybenzoate – pengawet
E234Nisin – pengawet
E252Potassium nitrate – pengawet
E270 lactic acid
E280 Propionic acid pengawet yang diltk dalam roti.. mostly semua roti ada..
E325 sodium lactate
E326 Potassium lactate
E327Calcium lactate
E334Tartaric acid (L-(+))
E335Sodium tartarate
E336 - Potassium tartarate
E337 - Sodium potassium tartarate
E422Glycerol
E430
E431Polyoxyethylene (40) sterate
E432Polysorbate 20
E433 Polysorbate 80
E434Polysorbate 40
E435 Polysorbate 60
E436 Polysorbate 65
E440Pectins – pemekat yang digunakan dalam jem
E470a Sodium, potassium and calcium salt of fatty acids
E470b Magnesium salt of fatty acids
E471Mono-diglycerides of fatty acid

Menjadi tanggung jawab kiter semua sebagai umat Islam untuk mengikuti
syariat Islam dan juga menghebah informasi ini kepada saudara2 kiter.


Yang ni dulu maklumat yag dapat dikongsi… korang2 mgkin boleh search internet lg sumber pula sama ada dari haiwan atau pun tumbuhan… kadang2 ada bahan tersebut yang boleh derived dari kedua2 sumber. jd rasanya kod yg tertera dibungkusan dan mendapat sijil halal jakim diperoleh dari sumber tumbuhan.. sama2 kita berkongsi ilmu.. dan sama2 kita menegakkan yg hak…..


P/s: Aper yg kiter mamam itu laa yg jd darah kiter...keturunan kiter...AWAS !

6 Comments
Comments

6 tukang comment:

Kenzo@MrConteng said...

Gud info~

.::: Princess MOMOY :::. said...

same2... sama2 share info

Fiqah Alias said...

ish3...bahaye nyer..bayangkan laaa kalo ter'ngap'...huhu..
thanx a lot 4 dis info...(^_^) mmg sgt berguna...

Far8 budak baik said...

wahhh mcm tu lakkk
tq puterii=)

ferry said...

i makan tak tengok kandungan dia...ngap dulu pastu baru tengok..boleh?hehehe

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Fiqah Alias
&
@Far8 budak baik - yer sama2. Ramai yg confuse ngan kod nie termasuka la Momoy

@ferry - sama la ngan Momoy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!