NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Sunday, November 14, 2010

The Big Bang Style – Go for it !


Saja Momoy wujudkan entry nih tiba2 sebab sekarang tengah fikir nak cut rambut. Walau aper pun jenis style tapi Momoy memang x penah lari dari bangs. Bangs atau fringe nih adalah rambut depan yang pendek sama ada fully atau separuh rambut untuk cover dahi kiter. Ada banyak jenis antaranyer full bangs, side-swept bang, straight bangs, thick bangs, layered bangs and mcm2 lagi. Nanti Momoy citer sikit jenis2 bangs nie =)


Momoy beranggapan bangs nie boleh membantu kita untuk menyembunyikan dahi yang luas dan garis-garis kedutan pada dahi. Haa…hebat x kuasa bangs nih ? Selain tu, aksesori mcm pin rambut juga boleh membantu untuk membahagikan atau mengemaskan lagi bangs kita. 


Dengan bangs, muka kiter nampak berbeza. Kalau korang wish nak accentuate your eyes, aper yang perlu korang lakukan cuma cut bangs atas garisan kening untuk instant attention to your peepers.


Bawah nie Momoy listkan jenis-jenis bang styles yang biasa dilihat:


Blunt Bangs – Bangs betul2 di bawah kening dan dipotong lurus dari hujung ke hujung

Side Swept Bangs – Potongan dari pendek ke panjang dan kebiasaanyer bertambah dari bahagian tepi dan di sweep atau diselak terus ke telinga.

Parted bangs jenis nie adalah modified version dari blunt bangs. Bangs jenis nie sama dengan blunt bangs cuma bangs dibahagi di tengah2 atau sedikit tepi kemudian diselak ke tepi.

Choppy bangs – Juga modified version dari blunt bangs. Jenis nie dipotong dengan menggunakan gunting dan kemudian di texturized for a choppy look. 

Fully bangs - bangs yang dipotong dari tengah kepala.

Arch bangs – Bangs yang dipotong berbentuk arch dengan bahagian tepi panjang dan semakin pendek dibahagian tengah.



Bangs x penah go out of style. X kira aper zaman sekalipun, korang masih in. Aper jenis bangs pun cuma yang perlu diambil kira adalah bentuk muka korang sesuai x dengan bangs yang korang nak buat tue. Okay...sekarang consider jenis bangs dengan bentuk muka korang. Petikan bawah nie Momoy amik dari CLEO.



Square face
A side-swept bang softens the facial features and angular jaw. Leaves bangs heavy towards the side and the centre strands feathery, allowing the forehead to be exposed so it doesn’t hide your pretty eyes.
Round face
Caution: This could be tricky as the wrong cut may cause the face to look even fuller! Ops for thick bangs with a gentle arch to accentuate the bone structure or layered bangs that hug the cheeks to minimize roundness.

Heart-shaped face
The key is to balance the prominent chin and direct attention to the eyes. Ask for swipe, layered and feathered bangs that begin at the arch of the eyebrow, ending at the corner of the eyes.

Oval face
An oval-shaped can carry just about any kind of bangs. Suggest bangs that hit between the brow and eyelashes, and are longer on the edges. Wear the bangs swept aside or parted.

Long face
Go from long to oval by getting bangs that hug the eyebrows and hang loosely over the forehead. Or go for long, graduated, layered bangs that gently hug the face to further enchance the oval shape.



Pendapat Momoy sendiri, bangs nih bias umur korang nampak lebih muda. Kalau x percaya cuba la style in bangs =)  And bawah nih Momoy look with different bangs...thre...thre...thre... ader beza x?




Momoy look without bangs
Arch Bangs...sorry yer pose Momoy~~
Nie fully bangs sebenarnyer- tak berapa nampak snap rendah sgt. LOL =P
Yang nie plak; side-swept bangs =)
Momoy with thick bangs
- Me and Parted bangs. Err...mata macam rakun sudah -


2 Comments
Comments

2 tukang comment:

Vintage Rose said...

suke tgk arch-bang ngn fully bangs tu tp kite x seswai buat cmtu, muka jd pelik cm alien0.O

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Vintage Rose
Thx VR.
MOmoy rasa ur face sesuai thick bangs atau parted bangs. Mesti cute !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!