NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Tuesday, November 30, 2010

KATAK PURU boleh dimakan ???

Salam...


Korang tahu x ader sejenis spesis katak puru yang boleh dimakan... Bagi sape2 yang x kenal katak puru lihat gambar kat bawah ni yer...



Gemuk betul katak nie... macam sedap jer rasa...Haha...


Haha...korang lalu x nak makan ? Tapi sebenarnyer bukan katak puru yang tu boleh dimakan. Tapi kalau nak makan jugak lantak korang ler...


Tapi yang Momoy nak citer nih adalah katak puru yang nie..


*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


Tadaa....


Aper nih ??? Korang pernah tengok x ? Momoy pun baru jer tengok nih...Haha... Macam2 makanan pelik yang Momoy jumpa biler keje kat sini. Sambung citer...


Untuk pengetahuan korang itu la buah katak puru. Apsal nama dia katak puru... Korang tengok jela bentuk fizikal buah tu. Nie ader close up buah tue...








Korang nak tau rasanyer macam mana ? Rasa buah katak puru nih masam-masam berlemak... Caya la... Betul la orang kata jangan pandang luaran jer... 











Officemate Momoy kata lagi buah nih banyak khasiat. Salah satunyer minum air rebusan daun buah katak puru kalau ader sape2 yang rasa sakit atau susah time buang air kecik dan boleh mengurangkan darah tinggi. Hebat kan ciptaan ALLAH nie. Yang tu je yang member Momoy cakap. Khasiat lain korang rajin2 laa Google yer...

37 Comments
Comments

37 tukang comment:

Scarlett O'Hara said...

Pernah nampak buah ni masa google tapi tak pernah pulak nampak.Sy dok kat JB klu ada dekat2 sini teringin nak rasa

Scarlett O'Hara said...

Kotak jerit malu nak keluar tanya kat sinilah ye.Camana nak buat gambar ada url kita mcm Momoy buat tu?

ferry said...

tak pernah makan lah..ade jual ke?

Fiqah Alias said...

uiisshhh..terkezuuuttt...fiqah ingatkan betol2 la katak puru bleh makan..eeeiii~ geli...

Kenzo@MrConteng said...

dengar nama buah pon seram~ huhu.. tapi tula, ciptaan Allah menakjubkan..

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Scarlett O'Hara
Momoy x berapa faham dear. Explain lebih sket boyeh ?

@ferry
x tau ler ader jual ke x
budak office yang bawak buah tu
member kata ader jual kat market

@Fiqah Alias
hehe...tu la kan
thx comment yer kawan2

@Kenzo@MrConteng
Yer...SubhanALLAH
thx comment yer
try la kalu jumpa. sedap

Luffy said...

macam sedap je awk...nant nak cket buley?? haha

aki.tilu said...

laa..igt kn katak puru btol2...br nak teringat katak msk kicap,..werk3...

regina of benevolent ! said...

kne pikir due kli nk mkn k ta .
haha ...

aisya said...

first time dengar..
huhu

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Luffy
memang sedap pun..hehe...meh2 try

@aki.tilu
errr...katak masak kicap ???

@regina
tu buah je dear

@aisya
hehe...saja buat entry nih
sbb momoy tau mesti ramai x tau macam momoy jugak =)

~cUmIeChIqI~ said...

peliknyer...heee..

Vintage Rose said...

eh x prnh jmpa buah ni lg..boleh mkkn cmtu je ke? pe rse die ek? pahit?

.::: Princess MOMOY :::. said...

@cUmIeChIqI
tu la. indah ciptaan Tuhan

@Vintage Rose
Momoy pun 1st time jumpa n rasa
nampak macam kelat tapi x
rasa sedap...sedikit masam tapi cam berlemak sgt. BEST !

tiqaa said...

pernah makan! kalau blk kg mesti nenek kasi mkn buah nih. ehe. masam kann :D

.::: Princess MOMOY :::. said...

@tiqaa
ntah ler...masam x sgt
tp mmg sedap
mebi sbb momoy mamam tu masak kot bukan putik. hehe

iLa SaHaR said...

pernah makan... buat ala2 ulam gitu... makan ngan sambal belacan...
hehehehe...

fahiraferra said...

tak pernah makan ! hehe

iqbalhakimi said...

ada jugak ek benda alah nie?..baru tahu..hehe..thanks for the info =)

aneqahs nia said...

kat ne leh beli buah ni?? teringin pulak nak mkan..:D

kacang_panjang said...

sy suke mkan buah katak puru....mmg sedap klau buat colek...hhahaha

prince kais said...

geli la tgt katak tue..

kalau buah katak puru mmg bez..
umah momoy ade ka buah ni???
klau ade tu sudi2 le pos kpd prince kais ekh~~sbb dh lame xmkan buah ni..

edi_fm32 said...

dekat umh sy kt kg de buah ni..slalu klu mkn..sy buat colek.. campur sedikit gula,kicap,cuka,lada pas2 cicah buah katak puru..best!!!

ejum said...

haha.tak selera tgok katak :P

.::: Princess MOMOY :::. said...

@iLa SaHaR
oh yeke...ramai rupanyer yang penah tgk buah ni

@ fahiraferra
best kan

@ iqbalhakimi
sama-sama
sharing is caring

@ aneqahs nia
kawan momoy kate ada jual kat pasar tapi x penah tgk pun

@kacang_panjang
macam banyak jer buah nih kat pantai timur

@ prince kais
x ader prince. tu 1st time makan. kawan bawa

@ edi_fm32
dengar pun macam sedap jer wat cicah nih

@ejum
gemuk-gemuk. sedap tu. hehe...

To all - kawan-kawan thx for comment yea ^^

tsaicoutic tranmorphersys said...
This comment has been removed by the author.
tsaicoutic tranmorphersys said...

wohh katokk puru..wuhuu..best tu cicah cuke+gula skit+belacan skit+cili padi...masyukkkkk
tepi umah bnyak nih...xtermakan dah...hehe

Tuan-Belog said...

org ganu xpnggil buah katak puru...
kami pnggil buah 'kelepek'...haha..
klu manis mmg sdp buah ni...

.::: Princess MOMOY :::. said...

@tsaicoutic tranmorphersys
yeke...momoy tak tahu.
mesti best buat macam tu

@Tuan Belog
oh yeke. Momoy tak tahu
sebab Momoy bukan orang ganu
Momoy orang KL keje je kat ganu ni
thx for info dear =)

papabear said...

first time dengar and tengok buah katak puru ni. kat tesco tak de nampak pun jual...

Ratu Sulaman said...

buah tu kat sini panggil buah namnam.. masam, sedap cicah nan kicap :D
da masak , buah tu kaler kuning

.::: Princess MOMOY :::. said...

@papabear
sama la ngan momoy.
time nak mamam tu takut jer...sebab nampak cam masam
dah makan rupanya sedap

@Ratu Sulaman
oh . rupanya buah nih banyak nama eyh
thx

Ayie said...

cis.. ingatkan ada menu katak goreng berempah.. baru teringat nak cuba.. HAHAHAHA

Siti Aziz said...

wah sedap!! xsabar nak balik umah..tengok kat pokok ada buah nie tak..=)

Far8 budak baik said...

first time farid dengar
buah katak puru..
isi dy mkn durian je..
ak tak kesah pun..
asal boleh masuk mulut..mkn!!hahaha

fifianggun said...

sedap ouh buah ni,,masam2

ahsfantasy24 said...

thanks moy cz tego kte ad,
thanks gak cz sudi mlawat..

hehe, jom kte mkan colek katak puru!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!