NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Sunday, May 29, 2011

JAPAN TRADITIONAL SUGAR CANDY Yang Super Cute!




Salam kawan-kawan.


Korang tentunya sudah biasa dengan candy (gula-gula) di Malaysia atau oversea kan? Entry untuk In luv Japan | Korean  kali ini Momoy nak bercerita tentang Japan Traditional Sugar Candy.


Apa yang menarik tentang Japan Traditional Sugar Candy ni? Serius, Gula-Gula Tradisional Jepun (terjemahan =P) ini bagi Momoy sememangnya comel-comel belaka! Semua Japan Traditional Candy ini dibuat dengan penuh ketelitian, kesempurnaan, kesenian, penuh usaha dan kerja keras, kesabaran, diligence dengan rasa yang sedap untuk menghasilkannya. Korang tak percaya, lihat ni... 


Comel kan?


Semuanya candy termasuk yang berbentuk colourful shining pearl tu.



Ayanokouji Temari Candy





Yang ni namanya Ayanokouji Temari Candy. Untuk pengetahuan korang, candy ni dah lama dilancarkan. Iaitu melebihi 100 tahun! Ini bermakna bukan sekarang baru wujud candy yang cantik dan cute-cute ni tapi dah lama. Oh ya kawan-kawan. Temari dalam bahasa jepun bermaksud bola berhias dengan benang-benang yang comel.



Konpeito sugar crystal candy




Konpeito (juga disebut kompeito)sugar crystal candy! Candy ni diperbuat dari pure sugar dan berbentuk seperti confetti stars. Ianya boleh dimakan begitu sahaja atau dimakan bersama teh atau kopi juga untuk decorate special dessert ! 



Hihi... packaging untuk konpeito ni juga comel <3




Ada banyak lagi sebenarnya Japan Traditional Sugar Candy ni. Google saja jika korang berminat nak tahu ye =) 




Korang tahu ini juga adalah Japan Tradisional Candy tau yang digunakan semasa Japan Doll Festival 



Bukan saja Japan Traditional Sugar Candy ni sahaja yang cute, malah cara pembungkusannya (packaging) juga cute! Tak dapat Momoy bayangkan betapa banyak effort diaorang curahkan untuk hasilkan Japan Traditional Candy tu. Amacam kawan-kawan, comel kan? Rasa sayang kan nak makan ? =)



Semua gambar credit pada Pak Cik Google.

13 Comments
Comments

13 tukang comment:

CheQ PP JoY said...

waa..bestnye..rasa nk mkn skrg jgk =)

Miecyber said...

Kawaaiii desnee...

Video Gol Champion League Final 2011 .Barcelona 3 - Manchester United 1

ceritasekupang said...

semua nampak comel...

khairunnisa ar alhan said...

hye momoy!saya prnh mkn candy coz kwn sy prgi jepun utk jenesys programme...the candy may look cute,,tp rse dia taklah sedap sgt...suke lg gula2 kat m'sia ni...hehe...

check out my new entry
yupp...aku budak choral

caliph shuriken said...

candy kaler ijau tu cntik ^^

latest en3: congratz barca

NURUL AINI NORAZMAN said...

comelnye,.sayang nak makan,.kih3

Odah + One = OdahOne said...

xtergamak nk mkn candy yg comel & kiut miut camni...wt collection letak kat almari lg sesuai bleh tgk hari2 dah jemu barulah makan...hoho...nice candy

yott said...

cantek2 mcm neh..syg nak mkn..;)

**Bila Comel Jadi Comot** said...

kiut n nampak sangat sedap

budakkampung39 said...

hehehe rugi buat makanan kiut2 ni sebab???teros masok mulot keh3...

rajen bace?singgah sini...
cara nak cepat kawen
cikgu kurang ajar?
lelaki sebenarnya tak suke payudara besar

Ayie said...

kiut sgt.. tak berdaya nak sumbat dalam mulut.. hahaha

De Mois said...

tak manis ke korang ni. kang kencing manis lak. hik3..

Revolusikan hidup dengan SuaraSendiri

rashid said...

Hai momoy...aish, lame tak jenguk blog momoy, tau2 cite sal japanese candy..mana nak dapat ni eh??hehe..lame tak g jalan2 kat shoping kompleks..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!