NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Sunday, April 24, 2011

Khas Wanita Sahaja | Tempoh Hayat Alat Make Up





Korang suka make up kan? Momoy juga. Cuma korang alert tak tentang jangka hayat (expire date) pada alat make up korang? Momoy terjumpa info menarik tentang tempoh hayat bagi alat make up. Rasanya baik Momoy share bersama korang. Selalunya expire date untuk alat make up kita boleh lihat di  barang tersebut (atau kotak). 




Tapi kalau terlebih dari masa, rasanya kita sendiri boleh detect bila warna, rasa atau bau nya dah berubah. Kelebihan lain kenapa kita mesti tahu tempoh hayat alat make up, supaya kita boleh manage untuk beli alat make up kita. Maksud Momoy, bulan depan apa yang kita kena beli dan seterusnya. Terancang sikit kan. Okay, di bawah ni disenaraikan tempoh hayat alat make up selepas dibuka dan diguna. Jom lihat.




Picture- Google



Foundation (alas bedak)
Cream foundation: 1 1/2 tahun
Liquid foundation (oil free): 1 tahun
Concealer :1 tahun



Powder dan blush
Cream to powder: 1 tahun
Powder: sehingga 2 tahun
blush: sehingga 2 tahun
cream blush: 1 tahun



Eye make-up atau eye shadow
Cream eye shadows: 1 tahun
Powder eye shadows: sehingga 2 tahun
Eye liner (pencil): 1 tahun
Eye liner (liquid): 3-6 bulan
Mascara: 1-3 bulan



lipstik atau lipgloss
Lip liner: 1 tahun
Lipstick: sehingga 2 tahun
Lip gloss: 1 1/2 tahun




So lepas ni, kalau dah tamat tempoh tapi masih banyak lagi, korang jangan berasa sayang nak buang. Bahaya untuk kulit dan kesihatan kita tau kawan-kawan =)


Info credit to sioloon.com

6 Comments
Comments

6 tukang comment:

JIJI said...

nice info untuk kaki2 mekap..jgn taw mekap je, kne la taw jangka hayat alat mekap gak..hehe..

Odah + One = OdahOne said...

oic...igtkan mknn jek ada xpired date mekap pun ada ek...hoho...syg pulak nak buang mekap yg beli mhl2 tu kdg2 pkai pun jimat2 smpi bertahun tak hbis2...tapi kalo bleh efek kat muka bhaya gak kan...

||aLeaSaRa|| said...

suka mekap,selalu gak belek expired bila.dpt gaji ni byk gak nak tukar mekap yg baru huhu...

Ayie said...

erk, makeup pun ada xpired..?? wow..

NekochanMiruku said...

nice info momoy! menjaga kecantikan memang penting tp kebersihan tetap menjadi keutamaan~ berus-berus makeup pun perlu dibersihkan~

Maya Mayana said...

thanks info ini...tk nk buang kita bako je...kata usop wilcha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!