NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Sunday, September 18, 2011

BRAID | Japanese Gyaru and Korean Ulzzang Fashion







Salam kawan-kawan.

Selain dari menocang tinggi rambut, curl, membuat Korean bun (sanggul) atau biarkan rambut lepas bebas, satu lagi gaya rambut yang Momoy suka adalah dendan (braid). Ada juga yang gelarkan ia jalin.



Salah satu sebab Momoy sukakan braid ni adalah kerana ia mudah dilakukan. Bagi Momoy, simpulan yang mudah itu selain boleh dipelbagaikan untuk tampil chic, cute dan girly.



Kalau lihat dalam S-Cawaii, VIVI atau Popteen, model-model Ageha dan Gyaru yang popular banyak dilihat gayakan fesyen braid ni. Nampak kawaii (cute) je kan. Japan braid memang superb kawaii tapi agak complicated. Sama ada Japan Gyaru atay Korean Ulzzang style, fesyen braid ni memang tak asing lagi.  



Untuk pengetahuan kawan-kawan, braid ni pun sebenarnya ada banyak nama seperti french braid, fishtail braid, waterfall braid, piggytail dan banyak lagi. Momoy tak tahu macam mana nama-nama bagi jenis-jenis braid itu wujud dan asal-usulnya. Tapi Momoy nak share beberapa jenis braid sebagai idea untuk kawan-kawan jika ingin buat jalinan rambut. Sudah bersedia menjadi Rapunzel? Jom layan gambar ni...



Favorite braid yang selalu Momoy buat.

Double-stranded braid

Picture source
Momoy suka braid ni bila pakai bersama dengan cute koktel dress.





French braid 


French braid juga kesukaan Momoy. Sebab nampak comel dan senang nak buat. Tapi Momoy buat di right and left side. Kawan-kawan yang ingin nak buat cute simple braid seperti model mina di atas tu boleh klik [video tutorial] ini. 





Form braid



Form braid ni paling sesuai sesuai sekali dengan cutting rambut Momoy. Iaitu Asean Mullet dan swept sipe bang. Exactly sama dengan rambut NekoNyapii (Liisa). FYI, Momoy memang NekoNyapii big fan =)


Picture dari NekoNyapii Official Facebook

Klik untuk [Tutorial 2 forms braid] oleh Liisa di Youtube.







Love braid







Waterfall braid



Dan ini braid yang telah di create dari basic waterfall braid. Cantikkk... dan susah =(





Letih tangan nak jalin ni. Ilham dari waterfall braid ^^ [Cara dan tutorial waterfall braid] 








Suggested braid
Momoy nak cuba 2 gaya di bawah ni. 






Kebiasaannya untuk bang Momoy buat french braid brangs seperti Dara 2ne1 saja. Tapi  yang ni nampak menarik. Bohemian Waterfall Bangs Braid. Harus cuba ni. Tutorial Bohemian Waterfall Bangs Braid by Secretlifeofbionerd di Youtube 
 





Wah... Siap ada cute bow lagi in the end braid =) Picture source



Tips

  1. Asingkan bang atau fringe kawan-kawan jika tidak mahu ia hilang kerana terjalin bersama. Boleh asingkan dengan menggunakan bobby pin atau hair clip.
  2. Gunakan semburan (hairspray) supaya rambut nampak kemas selepas braid siap.


Apa pendapat kawan-kawan tentang fesyen braid? Dan braid yang mana menjadi pilihan? Kawan-kawan boleh komen dan tekan butang ‘like’ jika sukakan entri ini ye. Terima kasih sudi membaca =)




10 Comments
Comments

10 tukang comment:

caliph shuriken said...

klau wt teknik waterfall tu bole blakon dlm citer LOTR, hikk...

shazwanazizan / wanblur said...

nasib wanblur lalki. rambut botak jer. haha

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ caliph shuriken
hihi... pandai pula dear nih

@ shazwanazizan / wanblur
jimat shampoo.
ngee

Odah + One = OdahOne said...

rambut mcm bob marley tu kira rmbut braid gak ke MOMOY???...hoho...no woman no cry...no woman no braid...

Nenacho☆ said...

I love braids!!! You gave me so many good ideas!! I think I'll try some styles!! *o* Thank you!!!

Fortunately my leg is already well!! I can go back to school again!! Thanks for asking!! *__*

EB said...

Mesti momoy tmbh chomel kn ikat rambt camne...

cominica said...

cuteeeee!!!! I want to try it :D

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Odah + One = OdahOne
hihi...bob marley ? haiya...kalau letak semut semut pun sesat ooo

@ Nenacho☆
thx u dear
i know all gyaru love braids =)

@EB
comel tu tak la
tapi comel la sikit dari biasa. haha...
ada unsur perasan di situ

@ cominica
yeah... go dear go
=)

Mama Gee said...

chomel...tp kalo nk tocang rambut sendiri...failed! payah le...

.::: Princess MOMOY :::. said...

@mama Gee
buat yang simple dulu seperti french braid
then baru create braid ikut style kita =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!