NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Thursday, June 16, 2011

Tips dan Cara ELAK Blog Digodam | Bertindak Sekarang!




Salam kawan-kawan.

Bagaimana cara untuk menggelakkan blog, facebook, emel (email) atau laman web kita dari digodam? Ada ke cara untuk elak dari digodam? Di sini Momoy ingin kongsikan cara-cara dan tips untuk elak blog kena godam. Kredit sepenuhnya kepada blogger eXeption



Sebelum ini Momoy dah ceritakan tentang teknik-teknik dan cara-cara yang biasa penggodam gunakan [KLIK SINI]. Jom baca bagaimana cara untuk elak blog dari kena godam (hack). Perkara pertama korang perlu kurangkan risiko daripada digodam melalui Dictionary Attack ni? Apa itu teknik Dictionary Attack dan bagaimana ia digodam? [KLIK SINI].




Caranya jangan gunakan kata laluan yang pendek kurang daripada 9 aksara. Korang juga perlu mengetahui [10 password yang paling mudah untuk digodam]. PENTING! Penggunaan kata laluan alfanumerik iaitu yang bercampur huruf dan angka berjaya mengurangkan risiko daripada di godam. Sebagai contoh kata laluan alfanumerik seperti: r3sh1dz2011, rafflesia2011, paranoid1979, sab3rt00th, sk8t3rboy2011, n3rdh3rd dan lain-lain...




Adakalanya penggodam (hacker) mengahantar program keylogger untuk merekod penggunaan kekunci pada keyboard komputer dan maklumat tersebut akan dihantar kepada mereka. Jadi, di sini lah pentingnya peranan Internet Security. Perisian Internet Security seperti Kaspersky Internet Security dan Norton Internet Security berupaya untuk menangkis sebarang aktiviti serangan seperti backdoor attack jika selalu dikemaskini.




Eset Smart Security version 3.0 | Suggestion dari Cik Anony ni pun okay juga =)



Korang juga boleh baca tips dan cara lain untuk elak blog dari digodam di
[Penggodam Anonymous | Mari Selamatkan Blog Kita]. Bagus tips dari Odahone ni =)



Momoy berharap semoga entri Tips dan Cara ELAK Blog Digodam | Bertindak Sekarang! memberi kebaikan dan manfaat kepada kita semua. Lihat [Senarai Laman Web Yang Digodam Oleh Hacker Anonymous | Operation Malaysia]


13 Comments
Comments

13 tukang comment:

aQi + GenGkey said...

yoish..
terbaek..
makasih ya kongsi tips ni..:D

Odah + One = OdahOne said...

bestlh MOMOY ni siap promote OdahOne punya blog lagi...hoho...nice info too...makin btmbh ilmu kat sini

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ aQi + GenGkey
sama-sama
rakan-rakan blogger kan

@Odah + One = OdahOne
oh tak ada apa sangat.
thx sebab tolong momoy buat iklan =)

tia @ Ini Kisah Tia said...

thanks untuk info sangat berguna :)

Blogger/Follower Pilihan Tia - 2

samy said...

good site

saiazuan said...

thanksssssss ;D

caliph shuriken said...

nice sharing ^^

latest en3: Super GT kembali lagi

ferry said...

thanks momoy.sori lama tak datang, tenet slow lmbat loading.

nelly said...

nice .tq !
:)

Far8 budak baik said...

momoy..NF baru tahu tau
blog boleh di godam..
nnti NF try..
thanks moi...
=)+)..
bila nk blanje makan?
haha

saiazuan said...

huhu encik annoy lebih mengetahui bab security.. :D

atwr #4 on release
http://eleventx.blogspot.com/2011/07/atwr-comic-4-budak-budak.html

.:Bicara Hidup:. said...

salam.. thanx yer pasal inform nie... bnyak kegunaan'y di msa depan.. lgipun bwu tau blog pun bley di hack.... dahlah aq nie bwu jer berjinak2 pasal blog, ada plak cite mcm nie...ermmmmmm

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ tia @ Ini Kisah Tia
sama-sama and thx to u juga sebab sudi membaca =)

@samy
thx dear =)

@saiazuan
sama-sama awak

@ caliph shuriken
sama-sama
thx dear sudi singgah sini

@ferry
sama-sama ferry
lama x visit momoy =)

@nelly
sama-sama
thx sudi baca =)

@ Far8 budak baik
tu la. apa2 benda berkaitan IT dan teknologi boleh kena hacked
hatta HP pun boleh dihack dear

@saiazuan
yela kan
lagi power siap boleh bagitahu guna norton tu heavy

@.:Bicara Hidup:.
sama-sama
mmg takut sebab blogger susah payah create blog tapi usaha penat lelah habis kena hack

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!