NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Thursday, June 16, 2011

10 Kata Laluan (Password) Paling Famous Untuk di Godam









Salah satu teknik yang digunakan untuk menggodam (hack) adalah Dictionary Attack. Nak tahu apakah teknik lain untuk menggodam [KLIK SINI]. Di bawah ini ialah senarai 10 kata laluan akaun (password) yang paling famous atau yang biasa mudah kena serang oleh pengodam. 

1. No Kad Pengenalan
2. Tarikh Lahir
3. Tarikh Harilahir/ Pernikahan
4. Nombor Telefon Rumah atau Telefon Bimbit (HP)
5. 123456789
6. 111111
7. Perkataan "password"
8. ILoveYou
9. Nama123
10. a12b3c4d.... (dan seterusnya)



Banyak kes-kes kehilangan wang dalam akaun bank berlaku juga berpunca dari password. So, jangan ambil mudah perkara ini. Bagaimana nak kurangkan risiko daripada digodam melalui Dictionary Attack ni? [KLIK SINI]




 Credit picture to Google

2 Comments
Comments

2 tukang comment:

caliph shuriken said...

apa2 pun sila elak bkongsi mana2 a/c dgn member korang ^^

EMMY said...

@caliph shuriken
ye dear caliph
itu yang paling baik
sebaik mana pun tak perlu laa nak share a/c ni
nnt ada apa2 masalah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!