NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Tuesday, December 13, 2011

TIP Cara Install Tulisan (font) Menarik!



Salam kawan-kawan.

Kadang-kadang bila Momoy blogwalking, baru Momoy perasan font yang digunakan untuk header khususnya sangat creative tapi terhad. Maksud Momoy jenis font yang digunakan biasa-biasa sahaja. Jadi di mana nak dapatkan font yang menarik? Baca entri ini. Momoy buat tutorial ini khas untuk blogger yang suka design atau bertukar-tukar header tau. Golongan ni suka font yang fancy.



Credit gambar dari new.myfonts.com



Ada banyak cara untuk dapatkan tulisan yang menarik ni. Tapi tutorial ni Momoy nak cerita dengan menggunakan 1001freefonts. Ada banyak font di web tersebut dan ianya percuma. Apa yang bestnya di 1001freefonts ialah ia boleh digunakan terus dalam Paint, Microsoft. Power Point, PhotoScape, Microsoft Word dan sebagainya. Cuma kawan-kawan perlu download dan install satu-satu font yang kawan-kawan suka.



Langkah 1: Buka website 1001freefonts.

Langkah 2: Kawan-kawan pilihlah tulisan yang disukai.





Langkah 3: Klik ‘Window Download’ untuk muat turun.





Langkah 4: Buka file yang siap di download. Kawan-kawan double klik pada font file tersebut.





Langkah 5: Ia akan keluar seperti gambar di bawah. Klik ‘Install’. Selesai.






Cuba buka Paint dan lihat font yang baru di download. Untuk tutorial ni, Momoy guna font jenis Typewriter from hell.






Okay lah kawan-kawan. Silalah picit ‘like’ jika suka entri ini ye. Selamat mencuba =)





11 Comments
Comments

11 tukang comment:

Maicher said...

thanks for sharing momoy!

:D

Odah + One = OdahOne said...

byk tulisan yg cntik2 kt sini ya MOMOY...thanx gak lh MOMOY

cominica said...

momoy, may I ask you something? Is dolly wink otona is available in Malaysia? :)

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Maicher
sama-sama dear
thx juga sudi baca

@ Odah + One = OdahOne
sama-sama dear
saja sharing dengan kawan-kawan


@cominica
hi dear cominica
about dolly wink otona,
momoy also still looking dolly wink otona collection. But apparently in Malaysia (even at Sasa) not yet available. Online search also do not have blogshop sell it. Tell me if you find online yea =)

caliph shuriken said...

dh lama x view web font ni, huh...

CIK CHIPSMORE said...

heheheh,,suke2...ok2 mau try la wat benda niee..urrmm sy dah folow blog kamu..

.::: Princess MOMOY :::. said...

@caliph shuriken
oh yer?
best ka
byk giler font yang ada situ

@CIK CHIPSMORE
thx dear sudi follow =)
rajin-rajin la dtg lepak nnt

Nerdy Zuera said...

Nak tanya Sikit.
ade x senarai font yang lawa untuk header ?

model pakaian grosir said...

info2 bermanfat thanks yahh

Model Baju Murah said...

salam kenal,,sukses yahh dengan postingan nya

.::: Princess MOMOY :::. said...

@Nerdy Zuera
soalan tu subjektif
sebab masing2 ada kesukaan font masing2
cuba lihat tutor yang momoy bagi tu
boleh pilih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!