NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Wednesday, December 7, 2011

Ronasutra



Assalamualaikum.

Kawan-kawan pernah dengar tentang bedak Ronasutra Mineral Makeup? Hmm… bedak yang dihasilkan dari mineral batu-batuan =) Momoy beli Ronasutra ni semasa time ia tengah panas lagi. Seingat Momoy waktu tu BB cream belum meletup lagi.




Ronasutra mineral make up | 2 in 1 foundation & powder




Packaging memang tak menarik tapi harga boleh tahan juga. Di penutup (cover) Ronasutra tu dah ditulis; Preservative & Talk free, UV protection, Long lasting, Flawless cover dan 100% natural minerals. Jadi tak perlulah Momoy terangkan lagi apa fungsinya.








Memang 100% natural minerals sebab ingredients Ronasutra ni kesemuanya adalah batu-batu; Sericite Mica, Boron Nitride, Silica, Titanium Dioxide, Zinc Oxide, Yellow Iron Oxide, Red Iron,Oxide.



Ronasutra ni mestilah dipakai selepas pemakaian pelembap. Hasil lebih baik jika guna berus kabuki. Momoy suka sebab ianya 100% semulajadi. Tapi yang tak bestnya ia tak bertahan lama. Muka Momoy jenis berminyak jadi 2 jam saja muka Momoy dah comot dan cakey. Puas la cuba teknik pakai Ronasutra dengan betul dari Internet tapi macam tu juga hasilnya. Mungkin Ronasutra ni tak sesuai bagi kulit muka jenis oily.








Pertama kali nak cuba foundation jenis serbuk (powder) ni dan kurang arif, maka ambillah Natutal Buff selepas dealer tu kata Natural Buff ni untuk kulit orang melayu. Tapi, frust betul. Warna tu buat kulit Momoy nampak gelap sebab Momoy berkulit cerah.









Pakai Ronasutra ni dah tak perlu pakai sun protector lagi sebab dah ada UV protection. Tapi Momoy tetap pakai sunblock. Momoy tak percaya kerana Ronasutra ni tak ditulis berapa SPF. Jika ada pun, mungkin dalam kuantiti yang sangat kecil.



Yang Momoy SUKA:

-  Sapuan rata mungkin kerana ianya serbuk dan gunakan berus kabuki.
-  Flawless bila ianya bertindak dengan pelembap
    -   Pantas dan jimat masa menyapu bedak kerana tidak perlu guna foundation lagi.
    -  100% mineral semulajadi. So tak perlu risau bagi kulit sensitive atau elergi.



Yang Momoy TIDAK SUKA:

-    Tiada jumlah SPF. Hanya UV protection. Momoy tak yakin ianya bertindak sebagai pelindung     UV.
-  Tidak tahan lama seperti dinyatakan sehingga 16 jam.
              -       Cakey
    -  Packaging tak cantik.
   - Perlu berhati-hati ketika menggunakannya jika tidak ianya membazir (tertumpah atau terlebih   tuang)
-           


5 Comments
Comments

5 tukang comment:

Odah + One = OdahOne said...

MOMOY ni mmg expert bab kecantikkan lh...rajin explore mcm2...gud job

LOCKED said...

mak n aunty loc pakai ni, aunty cakap boleh pakai bawak pegi solat tanpa was2 :D

Black Rose said...

kite pakai ronasutra..tp mcm momoy kate..xtahan lame..mcm kite..kulit berminyak..so ble lame2..jd xelok..bminyak2...n sgt mudah tertumpah..mbazir je..dhla harganye mahal..n now..kite dh kurang pakai..bek pakai bedak biase..xdela berminyak2 lg..

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Odah + One = OdahOne
saja dear sebab memang suka2

@LOCKED
momoy tak pakai sebab tak sesuai
muka nampak cakey

@ Black Rose
tu la dear
agaknya muka oily mcm kita mmg x sesuai kot

cominica said...

this powder looks nice ! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!