NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Sunday, October 23, 2011

Tragedi Tragis Xiao Yueyue



Salam kawan-kawan.


Tadi Momoy baca Metro dan terkejut bila cerita tentang Yue Yue dipaparkan di berita. Seminggu sebelum berita tersebut ditulis, Momoy lihat video menyayat hati tersebut. Seminggu juga Momoy dan kawan-kawan ulas tentang accident tersebut. Bagaimana sikap rakyat di China yang memandang nyawa bayi berumur 2 tahun tanpa harga. Memang sedih sangat. Berapa kali tengok pun boleh mengalir air mata.




Si kecil Yue Yue (kredit)




Video rakaman CCTV yang menggemparkan seluruh dunia itu memaparkan seorang budak perempuan Yue Yue sengaja dilanggar oleh van putih. Van tersebut berhenti seketika tapi terus menggelek bayi kecil tu. Yang kemudiannya digilis pula oleh sebuah lori. Ironinya, ia berlalu di kawasan laluan pejalan kaki. Seramai 18 orang yang melalui jalan itu hanya melihat Yue Yue terlantar parah tanpa memberi apa-apa pertolongan. 


Individu ke-19, seorang makcik yang bekerja sebagai pengutip sampah, Chen Xianmei ternampak Yue Yue dan segera menarik bayi tu ke tepi jalan sebelum kenderaan lain datang menggilisnya. Tindakannya itu, kata doktor menyelamatkan Yue Yue dari mati terus di tempat kejadian. Bagaimanapun Yue Yue mungkin terselamat jika tindakan pantas dari pejalan kaki tapi malangnya itu tidak berlaku. Chen Xianmei kata dia selepas tu mencari sesiapa yang kehilangan anak tetapi tak ada seorang pun yang respon. 




Kredit gambar dari beliefnet.com




Selama sepuluh hari si comel tu koma dengan kecederaan parah akhirnya semalam dikhabarkan telah meninggal dunia. 2 pemandu van dan lori yang melanggar Yue Yue telah dikenalpasti. 18 orang individu yang bertanggungjawab atas kematian Yue Yue juga bakal dikenakan hukuman. 

Dalam China Daily USA menulis beberapa saksi pejalan kaki dalam video tu: Lelaki yang membawa basikal roda tiga elektrik, Zhang memberitahu alasan dia tidak nampak ada budak terlantar dengan banyak kesan darah di jalan sebab gelap. Seorang perempuan bernama Lin yang bawa anaknya di tempat kejadian pula memberitahu bahawa dia nampak Yue Yue parah dan berdarah menangis perlahan kesakitan. Tapi segera tinggalkan tempat tersebut apabila anaknya turut sama menangis sebab takut. Lelaki berbaju hijau pula menidakkan ternampak Yue Yue. Katanya lagi kalau dia ternampak pasti dia akan tolong tapi semua orang dan penjual yang berada berhampiran tidak percaya cerita itu dan menafikan dakwaan lelaki tersebut. 


Memang tak dapat nak terima apa alasan mereka. Kejam betul. Kebaikkan makcik yang tolong Yue Yue tu akhirnya dapat award 10,000 yuan ($1500) dan di offer kerja dengan gaji yang stabil. Manakala keluarga Yue Yue diberi derma. 




Video dari Youtube



P/S: Pengutip sampah juga yang berperikemanusiaan dan bermoral tinggi. Ambil iktibar dan pengajaran tentang apa yang berlaku. 


11 Comments
Comments

11 tukang comment:

Maii said...

di china, ada tradisi ni tau, dinamakan ' peng yu ' cube search kat google..org china ni kalau kite tolong die, die akan tuduh kite yg buat salah kat die..sebab tu ramai org china tak suka menolong..lepastu diorang ni pandai memanipulate fakta :(

.::: Princess MOMOY :::. said...

ye. itu lah alasan driver van tu
dia ckp klu dia keluar dan tolong baby tu
tp tetiba kalau baby tu mati then dia kena punish berganda2

nampaknya China kena guna gubal balik law mereka. moral sgt rendah

ADAM FIKRI said...

btol2..setuju dengan pendapat mereka berdua diatas.. moral diorang sgt rendah.. macam mana jika keluarga mereka yang mereka langgar.. apakah diorang nak tengok ja? & jika takut kena tuduh, tolong je.. apa guna prinsip berani kerana benar jika takut2 mcm tu... <-- komen tak taw kena tajuk ke tak..

Nini Mohd said...
This comment has been removed by the author.
Nini Mohd said...

kesian kan baby tu.
ni bukan kali pertama kejadian camni berlaku kat China. sebelum ni pun saya pernah tengok video seorang makcik kena langgar lari, depan orang. tapi semua orang buat bodo jer. buat2 tak nampak.
siap boleh mengelak dari badan makcik yang terpelanting ke arah diorang. memang takde perikemanusiaan langsung.

http://ninimohd.blogspot.com

caliph shuriken said...

amik iktibar yer...

Odah + One = OdahOne said...

sadislh video ni MOMOY xlarat nk tgk dah mcm ank kucing budak tu dbuatnya...kalo xmau tolong pun at lease pgglh ambulan dtg or alihkn budak tu ke tepi...hope kt msia xde sifat yg cmni...msia bagus!

fadh leyanie said...

kisah yue yue ni mendapat pandangan hebat masyarakat dunia..harap kat malaysia tak jadi kejadian macam ni.

dunia kecil indi said...

she was a cute kid. i feel sorry for her family. what a shame that people ignore her while she's in pain and crying :( well, kabarnya memang di cina sempat ada kasus yg menolong malah dijadikan tersangka, tapi seharusnya gak menghentikan niat pejalan kaki untuk menolong. tetap harus respect dengan nyawa seseorang.
bless her little soul!

Eyra Rizal: Your MUA said...

CEPAT MASIH ADA KEKOSONGAN!CEPAT MENDAFTAR.TAK RUGI HOKAY :)

BRIDAL CLASS (2 DAYS!!!)
12-13 NOVEMBER 2011
FEES: RM500
DEPOSIT: RM200
VENUE: Eyra Rizal Beauty Studio seksyen 15 Shah Alam
TIME: 2PM-6PM
SMS TO REGISTER 016-2128740
** ONLY 3 SEATS AVAILABLE**

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150482805904829&set=a.10150482803394829.462923.234006379828&type=3&theater

Anonymous said...

Excellent items from you, man. I've [url=http://www.saclongchamppascher-fr.eu]sac longchamp pliage solde[/url] consider your stuff previous to and you're just extremely magnificent. sac longchamp tour eiffel [url=http://www.saclongchamppascher-fr.eu]sac longchamp pas cher[/url] , I actually like what you've got here, really like what you're saying and the way during which you assert it. You are making it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can't wait to learn far more from you. That is actually a great site.
Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I've really enjoyed browsing your weblog posts. After all I??ll be subscribing in your rss feed and I am hoping you write again soon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!