NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Wednesday, November 23, 2011

Pisang Kaki | Persimmon



Salam kawan-kawan.

Hee...seronok juga kerja kat Terengganu ni. Sebab banyak juga makanan pelik yang Momoy jumpa. Ingat tak dulu Momoy pernah citer tentang si Rashidah dan katak puru yang sedap dimakan tu. So, hari ni nak citer tentang pisang yang ada kaki.



Merujuk wikipedia PISANG KAKI ialah sejenis spesies tumbuhan berbuah dalam genus Diospyros dalam famili kayu hitam (Ebenaceae). Perkataan Diospyros dalam bahasa Yunani Kuno bererti "buah dewa". Refer: www.ms.wikipedia.org



Persimmon atau pisang kaki

Buah pisang kaki ini mengandungi vitamin C, glukosa, sukrosa, fruktos dan iodin. Pisang kaki juga sangat bernilai tinggi dari segi kesihatan dan perubatan. Antara khasiat buah berbentuk bulat dan berisi rangup ini ialah menurunkan tekanan darah tinggi, meningkatkan pengaliran darah di dalam pembuluh darah koronori, mengatasi sembelit dan meredakan sedu.










Pisang kaki berasal dari keluarga Ebenaceae. Kalau kawan-kawan melihat pada permukaan buah pisang kaki yang kering, adan kelihatan seperti serbuk-serbuk putih. Serbuk putih itu mengandungi manitol, glukosa dan vitamin C yang amat baik untuk paru-paru dan jantung.



Inilah rupa pisang kaki yang telah kering kawan-kawan. Dilihat dari rupanya, Momoy ingatkan rasanya masam. Tapi bila dimakan, pisang kaki ni rasanya seperti tawar hanya rasa manis-manis buah sahaja. 




Pisang kaki yang telah dikeringkan dan dipotong empat


Inilah rupa pisang kaki yang segar-source: Tropical Blooms





Momoy tak tahu kenapa buah ni dinamakan pisang kaki sebab memang nyata tak macam bentuk pisang pun. Lebih mirip buah tomato cuma saiz lebih besar.  Kawan-kawan yang nak tahu lebih boleh Google =) Itu sahaja sedikit cerita tentang persimon ni. Kawan-kawan pernah rasa?




12 Comments
Comments

12 tukang comment:

kyo said...

suka makan yag masak ranum je...hehe

budak coklat said...

larh pisang ke tu ? tak de rupe pisangnye pon

.::: Princess MOMOY :::. said...

@kyo
oh. sis dah pernah makan
momoy baru 1st time jumpa

@ budak coklat
tu la pasal
nampak macam tomato je kan

**Bila Comel Jadi Comot** said...

comelnya hehehe nama pisang kaki tapi xda rupa kaki cam epal adalah..

xpenah dengar n xtau..good info momoy yang kiutmiut

kyo said...

moy..kt sana ada jual asam yg balut kertas kaler2 tak???

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ **Bila Comel Jadi Comot**
thx dear sudi baca
saja share sbb momoy pun 1st time tgk

@kyo
sis... yang bentuk bujur2 sikit tu ker?
kalau yang itu ada
momoy pernah jumpa kat sini

eMMe said...

hye Pricess Momoy!

akak penah makan yg segar punye, yg kering punya tak penah, sedap ke?

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ eMMe
salam sis
yang kering rasa macam manis-manis buah je sis

Odah + One = OdahOne said...

xtau pulak nama mknn ni pisang kaki...selama ni main mkn jek beli kat pasar mlm...hoho...lawak pulak namanya pisang siap asa kaki...nasib baik dia tak pakai kasut just berkaki ayam

caliph shuriken said...

sy pnah makan ni tapi dh x ingat bila sbb dh lama sgt...

Ardini Humaira said...

dni belum pernah cuba makan lagi buah ni. teringin :)

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ Odah + One = OdahOne
haha...pandai la odahone nih =)

@ caliph shuriken
urm... nampak macam semua org pernah rasa. momoy je baru 1st time =)

@ Ardini Humaira
odahone kata ada jual kat pasar
jom try. sedap juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!