Sengaja Momoy nak menulis tentang mee segera atau bahasa mudahnya megi. Banyak brand yang terkenal misalnya Maggie, Indo Mee, Cintan, Mee Sedap dan pelbagai, tapi tetap dipanggil megi dan bukannya mee segera. Agaknya sebab Maggi tu antara yang mula-mula popular dulu kot. Tak apa laa, tinggalkan tentang tu.
![]() |
Picture - Google |
Korang suka makan megi? Megi ni antara pilihan wajib student IPT untuk
buat stock. Harga murah, senang cari dan mudah nak sediakan. Betul ? Nak jimat duit loan sebab belum ada income sendiri. Tapi yang dah kerja pun makan megi juga apa. Kebiasaannya time hujung bulan, tunggu gaji masuk. Hehe...
buat stock. Harga murah, senang cari dan mudah nak sediakan. Betul ? Nak jimat duit loan sebab belum ada income sendiri. Tapi yang dah kerja pun makan megi juga apa. Kebiasaannya time hujung bulan, tunggu gaji masuk. Hehe...
Tapi study dulu Momoy tak prefer megi, sebab lebih suka biskut atau oat. Sekarang pun sama juga. Cuma sekali sekala je teringin nak makan megi. Maggie kari pilihan Momoy. Sebab rasanya yang sedikit pedas berbanding yang lain. Tambah pula bila ada bahan tambahan macam sayur sedikit, telur, udang, sotong, bebola ikan (fishball), cili padi yang dihiris halus-halus dan tauhu goreng. Kadang-kadang kalau ada crabstick pun Momoy akan letak juga dua batang. Perghh... Memang terangkat.
Zaman IPT dulu, Momoy dan kawan-kawan masak megi paling mudah sekali. Rebus air panas then tuang dalam bekas yang dah disediakan megi bersama perencahnya. Sementara tunggu 2 minit untuk megi tu kembang, sempat lagi mengumpat. Apa senyum-senyum. Korang pun macam tu juga kan?
Yang budak-budak laki cerita lagi hebat. Diaorang akan buang baju rendaman dari baldi dan guna baldi tu untuk masak megi. Lepas tu makan secara berjemaah satu rumah. Haha... Itu pun berebut. Sebab terlebih sedap.
Itu cara paling mudah sekali untuk masak. Dan cara mudah untuk masalah keguguran rambut dan dapat penyakit. “Habis kalau macam tu nak masak macam mana?”, “Duduk hostel mana boleh bawa tong gas”, “Takkan tak makan megi pula, tu je benda yang paling murah bagi kitaorang”.
Urm... Momoy tak kata korang tak boleh makan megi. Tapi di sini Chef Momoy nak tunjukkan cara masak megi yang betul. Yang sebenarnya Chef Momoy pun baru je tahu. Haha...
- Mula-mula korang rebus air bersama mee.
- Bila mee tu dah kembang, korang buang air rebusan tu (toskan ia). Dengan cara ni, lilin (wax) yang terdapat dalam megi dihapuskan. Itu la punca penyakit tu.
- Sekali lagi korang rebus air sampai mendidih.
- Kemudian masukkan mee dan perencah. Tutup api. Siap
Itu la langkah yang betul sebenarnya nak masak megi. Bagi yang suka megi goreng (goreng ke?). Bagi megi yang tak ada kuah, ulang langkah 1-3 kemudian toskan mee tu letak perencah dan gaul. Dah siap. Yayy!
Dalam iklan dah macam-macam menu masakan guna megi. Yang famous iklan Maggie “Yang besar punya...”. Momoy pernah jumpa orang buat murtabak megi daging dan nasi berlauk megi. Tak pernah pula Momoy try. Selain megi, ada satu lagi makanan student-student IPT. Nak tahu? Baca entry ni [Momoy, kenangan dan dot dot dot]
![]() |
Iklan mee maggi dulu-dulu. Comelkan =) Source-Google |
Jangan lupa masak dengan betul dan sempurna ye kalau nak makan.
Penting! Ketahui 10 Ramuan Melampau Dalam Mee Segera
P/s: Hujan-hujan macam ni paling best makan megi ^^
megi tomyam lg sedap.hek3..
ReplyDeletemeh bace neh...jd jahat cket...haha
intro encik blue
part 1 encik blue
maggi best ! Melin pun suke makan maggi kari . :)
ReplyDeleteerk, betul ke lelaki masak megi dalam baldi? chef tbaik dr ladang betul. haha
ReplyDeleteAbang bomba yang da bomb!
fya suka megi tomyam dan asam laksa
ReplyDeletememang sedap sampai tak terkata
erk..hehehhe owhhh mcm tu rupanya
fya x bly mkn megi sgt slalu lepas mkn megi mesti kompom sakit perut berjam2
lagipon megi x bagus tuk ingatan lagi2 yg blajar dan menghafal..huhuhuhu tp sedap jugak megi tu kan
megi mmg best....
ReplyDeleteayi lg suke megi ayam...
mase kt hostel dulu ayi ingt lg,masak megi dlm baldi,pastu amek hanger,patahkn hanger tu...amek btg tgh yg pnjg skali tu...pstu patahkn due,wat chop stik....hehehe..sudu xde stok...
@ BuLat i2 CirCLE
ReplyDeletedulu suka gak megi tomyam
tapi tetap setia ngan megi kari
@melin
yayy! kita serupa
@Lis Amir
Yer...tak caya? mesti ada yang ngaku jap lagi nih...baca komen
@fya zainal
yup. baik mam oat jer...kurang kolestrol
tapi yang tak elok nak makan tu laa yg sedap. hehe...
@ayietouch photography
kreatif...
hah...kan dah ngaku. haha...
saya suka megi goreng sedap..hahaha
ReplyDeletedapnyer meggi....
ReplyDeletetomyam sedap...
kari pun sedap...lg klu letak telur...adoai...yummy...gah panas2 lak tuh...pastu ari ujan...pergh..
dh pnah try murtabak megi daging dulu.. sdap jgak ;)
ReplyDelete@budak kampus
ReplyDeletehehe...mee goreng momoy kurang sket
@ Putri_Aizat
tu la...time hujan paling best makan tau
@caliph shuriken
oh yeke?
sape masak murtanak megi daging tu?
suka bihun pama...
ReplyDeletemakan megi time diploma dlu rmai2 smbil mengumpat...
kalu makan sorang2 cm xbest jek...
Nice..
ReplyDeleteEB baru nak bt entri pasal cara masak maggie yg betul mcm momoy bt ni.. hehehe.. momoy da bt da eb x bt la hehehe.. sbb adik eb pny gf tnya amcm nak masak maggi dgn cara yg sedap? hehehe.. lebih kurang mcm momoy cerita ni la eb bgtau dia.. hehehe.. good info..
huhu. :)
ReplyDeletemaggi memang pilihan utma pelajar skrg nie.. :)
megi pilahan joe adalah mee sedaap.. yg mee goreng punya.. :)
dear.. wktu tu beli kt pasar ramadhan ^^
ReplyDeletememang selalu buat cara ni, sebab lilin tu boleh buat kita dapat kanser..=)
ReplyDeletesalam
ReplyDeletesemalam baru makan megi....:)
ziarah rakan yang saya follow :)
lapar lak bile bace..wahaha
ReplyDeletesuka megi kari n asam laksa =)
ReplyDeletemee indo gua dah abis.arrrghhh
ReplyDeleteas salam..
ReplyDeletehuhu..saya dah lama tak makan megi ;0
makan megi banyak2, boleh cepat kurus. saya tak mau cepat kurus.haha
:D
@ ieMa ackLes
ReplyDeletemakan sorang2 takde feel
@EB
takpe dear
gaya bahasa kamu indah
lagi baik dari momoy nyer entry
@Johari Hamzah
oh. momoy tak pernah try lagi mee sdap. sedap ker?
@ caliph shuriken
iye?
pasal ramadhan kat mana tu
@ZACK ENTRY
bagus
@ sissyira
sama-sama dear
momoy akan visit blog kamu nanti
@duan lang
haha... lapa mamam je duan
@ ReNeL Leesa
hmm... asam laksa tu macam masam sket
@Imran nyambek
hoho...g la beli
terasa pl baca tentang meggy ni. hehe. ish ada lilin kat meggy? Gulp! takot pl nk mkn meggy nih..
ReplyDeleteBtw I dah bt 1 tutorial atas permintaan u dear. hehe.
Tutorial letak iklan Heart Beat secara statik
sy mmg suka bnda masam n pedas =)
ReplyDeletesy mmg suka bnda masam n pedas =)
ReplyDelete@S.3.V.3.N
ReplyDeleteLilin tu sebagai istilah jer.
Banyak bahan kimia dalam buatan mee segera ni
sebab tu kena masak betul2 dear =)
@Renel Leesa
Oh. Momoy suka yang pedas
macam perasa yang ada ikut selera ramai kan =)
owhh mcm ni ya...aduss..dh byk lilin masuk dlm pewot mama...
ReplyDeletennti lenkali masak macam momoy bgtau tu..
erkk byknyaaa bahan merbahayaaa takotttt
@Mama Gee
ReplyDeletedulu momoy pun tak tahu
ingatkan rebus megi tu dah cukup
dulu ingat kalau makan megi tanpa perencah saja tak bahaya
rupanya megi lagi dasyat dari rencah dia