Pages

Saturday, January 22, 2011

Momoy dan Mee Maggie



Sengaja Momoy nak menulis tentang mee segera atau bahasa mudahnya megi. Banyak brand yang terkenal misalnya Maggie, Indo Mee, Cintan, Mee Sedap dan pelbagai, tapi tetap dipanggil megi dan bukannya mee segera. Agaknya sebab Maggi tu antara yang mula-mula popular dulu kot. Tak apa laa, tinggalkan tentang tu.

Picture - Google

Korang suka makan megi? Megi ni antara pilihan wajib student IPT untuk
buat stock. Harga murah, senang cari dan mudah nak sediakan. Betul ? Nak jimat duit loan sebab belum ada income sendiri. Tapi yang dah kerja pun makan megi juga apa. Kebiasaannya time hujung bulan, tunggu gaji masuk. Hehe...

Tapi study dulu Momoy tak prefer megi, sebab lebih suka biskut atau oat. Sekarang pun sama juga. Cuma sekali sekala je teringin nak makan megi. Maggie kari pilihan Momoy. Sebab rasanya yang sedikit pedas berbanding yang lain. Tambah pula bila ada bahan tambahan macam sayur sedikit, telur, udang, sotong, bebola ikan (fishball), cili padi yang dihiris halus-halus dan tauhu goreng. Kadang-kadang kalau ada crabstick pun Momoy akan letak juga dua batang. Perghh... Memang terangkat.

Zaman IPT dulu, Momoy dan kawan-kawan masak megi paling mudah sekali. Rebus air panas then tuang dalam bekas yang dah disediakan megi bersama perencahnya. Sementara tunggu 2 minit untuk megi tu kembang, sempat lagi mengumpat. Apa senyum-senyum. Korang pun macam tu juga kan? 

Yang budak-budak laki cerita lagi hebat. Diaorang akan buang baju rendaman dari baldi dan guna baldi tu untuk masak megi. Lepas tu makan secara berjemaah satu rumah. Haha... Itu pun berebut. Sebab terlebih sedap. 

Itu cara paling mudah sekali untuk masak. Dan cara mudah untuk masalah keguguran rambut dan dapat penyakit. “Habis kalau macam tu nak masak macam mana?”, “Duduk hostel mana boleh bawa tong gas”, “Takkan tak makan megi pula, tu je benda yang paling murah bagi kitaorang”.

Urm... Momoy tak kata korang tak boleh makan megi. Tapi di sini Chef Momoy  nak tunjukkan cara masak megi yang betul. Yang sebenarnya Chef Momoy pun baru je tahu. Haha...

  1. Mula-mula korang rebus air bersama mee.
  2. Bila mee tu dah kembang, korang buang air rebusan tu (toskan ia). Dengan cara ni, lilin (wax) yang terdapat dalam megi dihapuskan. Itu la punca penyakit tu.
  3. Sekali lagi korang rebus air sampai mendidih.

  1. Kemudian masukkan mee dan perencah. Tutup api. Siap


Itu la langkah yang betul sebenarnya nak masak megi. Bagi yang suka megi goreng (goreng ke?). Bagi megi yang tak ada kuah, ulang langkah 1-3 kemudian toskan mee tu letak perencah dan gaul. Dah siap. Yayy!


Dalam iklan dah macam-macam menu masakan guna megi. Yang famous iklan Maggie “Yang besar punya...”. Momoy pernah jumpa orang buat murtabak megi daging dan nasi berlauk megi. Tak pernah pula Momoy try. Selain megi, ada satu lagi makanan student-student IPT. Nak tahu? Baca entry ni [Momoy, kenangan dan dot dot dot]


Iklan mee maggi dulu-dulu. Comelkan =) Source-Google

Jangan lupa masak dengan betul dan sempurna ye kalau nak makan. 




P/s: Hujan-hujan macam ni paling best makan megi ^^


27 comments:

  1. megi tomyam lg sedap.hek3..

    meh bace neh...jd jahat cket...haha
    intro encik blue
    part 1 encik blue

    ReplyDelete
  2. maggi best ! Melin pun suke makan maggi kari . :)

    ReplyDelete
  3. erk, betul ke lelaki masak megi dalam baldi? chef tbaik dr ladang betul. haha


    Abang bomba yang da bomb!

    ReplyDelete
  4. fya suka megi tomyam dan asam laksa
    memang sedap sampai tak terkata

    erk..hehehhe owhhh mcm tu rupanya
    fya x bly mkn megi sgt slalu lepas mkn megi mesti kompom sakit perut berjam2

    lagipon megi x bagus tuk ingatan lagi2 yg blajar dan menghafal..huhuhuhu tp sedap jugak megi tu kan

    ReplyDelete
  5. megi mmg best....
    ayi lg suke megi ayam...
    mase kt hostel dulu ayi ingt lg,masak megi dlm baldi,pastu amek hanger,patahkn hanger tu...amek btg tgh yg pnjg skali tu...pstu patahkn due,wat chop stik....hehehe..sudu xde stok...

    ReplyDelete
  6. @ BuLat i2 CirCLE
    dulu suka gak megi tomyam
    tapi tetap setia ngan megi kari

    @melin
    yayy! kita serupa

    @Lis Amir
    Yer...tak caya? mesti ada yang ngaku jap lagi nih...baca komen

    @fya zainal
    yup. baik mam oat jer...kurang kolestrol
    tapi yang tak elok nak makan tu laa yg sedap. hehe...

    @ayietouch photography
    kreatif...
    hah...kan dah ngaku. haha...

    ReplyDelete
  7. saya suka megi goreng sedap..hahaha

    ReplyDelete
  8. dapnyer meggi....
    tomyam sedap...
    kari pun sedap...lg klu letak telur...adoai...yummy...gah panas2 lak tuh...pastu ari ujan...pergh..

    ReplyDelete
  9. dh pnah try murtabak megi daging dulu.. sdap jgak ;)

    ReplyDelete
  10. @budak kampus
    hehe...mee goreng momoy kurang sket

    @ Putri_Aizat
    tu la...time hujan paling best makan tau

    @caliph shuriken
    oh yeke?
    sape masak murtanak megi daging tu?

    ReplyDelete
  11. suka bihun pama...

    makan megi time diploma dlu rmai2 smbil mengumpat...
    kalu makan sorang2 cm xbest jek...

    ReplyDelete
  12. Nice..
    EB baru nak bt entri pasal cara masak maggie yg betul mcm momoy bt ni.. hehehe.. momoy da bt da eb x bt la hehehe.. sbb adik eb pny gf tnya amcm nak masak maggi dgn cara yg sedap? hehehe.. lebih kurang mcm momoy cerita ni la eb bgtau dia.. hehehe.. good info..

    ReplyDelete
  13. huhu. :)
    maggi memang pilihan utma pelajar skrg nie.. :)

    megi pilahan joe adalah mee sedaap.. yg mee goreng punya.. :)

    ReplyDelete
  14. dear.. wktu tu beli kt pasar ramadhan ^^

    ReplyDelete
  15. memang selalu buat cara ni, sebab lilin tu boleh buat kita dapat kanser..=)

    ReplyDelete
  16. salam


    semalam baru makan megi....:)


    ziarah rakan yang saya follow :)

    ReplyDelete
  17. as salam..
    huhu..saya dah lama tak makan megi ;0
    makan megi banyak2, boleh cepat kurus. saya tak mau cepat kurus.haha

    :D

    ReplyDelete
  18. @ ieMa ackLes
    makan sorang2 takde feel

    @EB
    takpe dear
    gaya bahasa kamu indah
    lagi baik dari momoy nyer entry

    @Johari Hamzah
    oh. momoy tak pernah try lagi mee sdap. sedap ker?

    @ caliph shuriken
    iye?
    pasal ramadhan kat mana tu

    @ZACK ENTRY
    bagus

    @ sissyira
    sama-sama dear
    momoy akan visit blog kamu nanti

    @duan lang
    haha... lapa mamam je duan

    @ ReNeL Leesa
    hmm... asam laksa tu macam masam sket

    @Imran nyambek
    hoho...g la beli

    ReplyDelete
  19. terasa pl baca tentang meggy ni. hehe. ish ada lilin kat meggy? Gulp! takot pl nk mkn meggy nih..

    Btw I dah bt 1 tutorial atas permintaan u dear. hehe.

    Tutorial letak iklan Heart Beat secara statik

    ReplyDelete
  20. @S.3.V.3.N
    Lilin tu sebagai istilah jer.
    Banyak bahan kimia dalam buatan mee segera ni
    sebab tu kena masak betul2 dear =)

    @Renel Leesa
    Oh. Momoy suka yang pedas
    macam perasa yang ada ikut selera ramai kan =)

    ReplyDelete
  21. owhh mcm ni ya...aduss..dh byk lilin masuk dlm pewot mama...
    nnti lenkali masak macam momoy bgtau tu..

    erkk byknyaaa bahan merbahayaaa takotttt

    ReplyDelete
  22. @Mama Gee
    dulu momoy pun tak tahu
    ingatkan rebus megi tu dah cukup
    dulu ingat kalau makan megi tanpa perencah saja tak bahaya
    rupanya megi lagi dasyat dari rencah dia

    ReplyDelete