NOTE :

Salam readers,

Momoy dah move to belog baru. Belog ini ada problem. Sila ke belog baru Momoy di http://www.momoy-blogirl.blogspot.com

Thanks all.

Tuesday, August 16, 2011

Special Entry | Contribution for Rara Zikry's



Salam kawan-kawan.


Jika korang lihat berita semalam (juga di Buletin 1.30 TV3 tadi) ada berita mengenai masalah yang ditanggung oleh gadis yang bernama Rara Zikri atau nama sebenar beliau Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri. Beliau mendapat lipuatan yang meluas tentang kisahnya. Ramai yang tercari-cari siapakah Rara Zikri. Momoy terpanggil untuk share kesulitan yang dihadapi oleh Rara Zikri. Dia disahkan mengidap penyakit hypoxic encephalopathy





Cerebral hypoxia

Hypoxic encephalopathy; Anoxic encephalopathy
Cerebral hypoxia occurs when there is not enough oxygen getting to the brain. The brain needs a constant supply of oxygen and nutrients to function.
Cerebral hypoxia refers to the outer part of the brain, an area called the cerebral hemisphere. However, the term is often used to refer to a lack of oxygen supply to the entire brain. (refer)



"On that date, 19th March 2010, Lanie, Rara and kawan-kawan yang lain plan nak spend time together. Alaaaa, biasala hujung minggu. Ada yang pergi camping, ada yang pergi shopping, ada yang pergi clubbing, but they choose to go for cycling. Diorang pergi kat area Mahkamah Shah Alam tak salah aku. Ada orang cakap tempat tu keras. Tak tahu lah, orang cakap. Semua tempat kat Shah Alam pon keras, nak nak rumah teres kat Seksyen 2 tu. Melayu buat terok sungguh. Eh, tapi Lanie pon pernah cakap tempat tu keras. Okay, back to our topic. Diorang pon enjoy cycling kat situ. Out of sudden masa tengah have fun, Rara terduduk and sesak nafas. Yes, diorang sedia maklum tahu yang Rara ada asthma, dan mungkin ni asthma attack yang normal. Rara minta hantar dia pergi hospital terus sambil tahan sesak nafas tu. Masa kelam kabut tu, Lanie suruh kawan dia ambil kereta while Lanie tanya Rara nak dia buat CPR tak memandangkan Lanie tahu how to do it. Tapi Rara cakap tak payah and terus ulang minta hantar dia kat hospital. Masa dalam kereta Lanie sempat cakap-cakap lagi dengan Rara but then, Rara diam and mulut dia dah berbuih-buih. Sampai je hospital, doktor cakap dia dah koma. Lanie cakap doktor tu rasa masa dalam kereta dah kena dah. Imagine how will you handle the situation? Your BFF yang gelak sama-sama masa pagi tadi, now dah koma and the only thing you can do is stare at the weak body......"


Bacaan lanjut [KLIK SINI]


Rara Zikri (Zarith Nadhira Binti Mohamad Zikri)


Bagi yang tidak mengenali siapa Rara Zikry, dan mahu mengetahui lebih lanjut tentang maklumat beliau boleh [KLIK SINI].




Ini Rara ketika beliau masih sihat dan ketika sakit.












Sangat-sangat kasihan melihat penderitaan yang terpaksa ditanggung oleh awek cun ni. Bayangkan bagaimana kehidupan Rara Zikri yang berubah dari seorang yang cantik, periang dan happy go lucky ke seorang yang tidak berupaya. Hidupnya berubah 360 darjah. Hanya mampu terlantar.  



Rara Zikry's medical expenses


Sebagai rakan blogger yang prihatin tentang kesulitan yang ditanggung oleh Rara Zikri ni, Momoy berharap ramai antara kita yang sudi menghulur sumbangan. Jika tidak pun dengan wang ringgit, bersama kita sedekahkan doa buat Rara dan keluarga. Semoga Ramadhan yang mulia ini, mereka tabah menghadapi musibah yang menimpa. Amin.








Contribution for Rara Zikry's medical expenses  [LINK INI]






UPDATE : Perkembangan terkini Rara Zikri dari Youtube




UPDATE 4 Dec 2011

Rara telah meninggal pada  December 1st Dec at 10 pm at Sunway Medical Center dan arwah telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam USJ 22, Subang Jaya. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang solehah. Al-Fatihah. 


5 Comments
Comments

5 tukang comment:

NURUL AINI NORAZMAN said...

cantik la gadis ni,.kesian dia,.harap2 akan ada ramai pihak yg bantu dia,.=)

semoga tuhan membantu dia n keluarga,.amin,.

kyo said...

akak dh lama tk tgk berita..baca blog momoy baru tau kisah ni.. semoga keluarga rara tabah hadapi ujian ni.. dan untuk rara, sama2lah kita doakan semoga dia cepat sempuh..insyaallah...

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...



SELAMAT BERPUASA

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

.::: Princess MOMOY :::. said...

@ NURUL AINI NORAZMAN
Amin.
dia memang cantik
kesian dia. tetiba pula nasib dia jadi macam tu
dah la nak raya
mesti family dia sedih

@kyo
Amin.

@ BLADE EDGE
Waalaikummussalam dear blade
terima kasih sudi visit

Fatin Baharum said...

salam.. moy..
dlm entry i, i pilih gambar yang dia tak sexy..
x ok ke moy ?
if x ok, nnt i delete..
sbb nk cari thread dlm forum pon susah.. under title yg xde kaitan sbnrnya..

btw,suka plak blog moy :) i baca entry copyscape tadi, nnt inak buat 1 entry psl tu, then i letak refer pada blog moy k ? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Please don't forget to share this to your Friends!